Колко ужасяващи са загубите на Украйна

12

И ма драстично увеличение на броя на загиналите в Украйна, според нови оценки на американски служители, съобщава Би Би Си.

Украинското командване не дава официални данни за своите загинали във войната. Числата остават секретни.

Но официални представители на САЩ, цитирани от „Ню Йорк Таймс”, наскоро отчетоха 70 000 убити и около 120 000 ранени. Това са зашеметяващи числа за армия, оценявана на едва половин милион души.

А през април, изтекли от Пентагона данни сочеха, че Украйна е дала едва 17 500 убити.

ООН за Русия: Отвратително, ЕС: Гнусно и варварско

Предполагаемият скок до над 70 000 може отчасти да се обясни с контранастъплението на юг. В първите дни е било особено трудно за украинската пехота – „по-лошо от Бахмут”, посочва командир на бригада пред Би Би Си.

Украйна вече промени тактиката, но началото на натиска за пробив на руските защитни линии, е струвало много скъпо, особено за младите и неопитни войници.

Те са умирали всеки ден „с десетки”, заявява пред Би Би Си старши сержант, воюващ край Велика Новосилка.

Зеленски очаква трудна зима

Репортер на Би Би Си посети морга зад фронта, където са пристигали чували с тела. Първо са ги събличали и са поставяли в найлонови пликове всички лични вещи, които могат да послужат за идентификация. Много от загиналите при руски артилерийски удари са били силно обезобразени.

Група командири с различни рангове, пристигнали с армейски пикап и огледали телата, за да видят дали има жертви от техните военни части.

„Това е трудно. Неприятно. Но е необходимо, част от работата ни. Нужно е да изпратим момчетата както трябва”, коментира пред Би Би Си заместник-командир на батальон.

Реалността за броя на жертвите се разкрива от гробищата в Украйна.

В едно такова, посетено от репортер на Би Би Си, жълтото и синьото на украинското знаме се развява над всеки гроб на загинал войник, а те са стотици.

Русия призна: Силите на Москва са напуснали Роботино

При Купянск, заместник-командирът на батальон заявява пред Би Би Си, че руснаците няма да спрат, „с тях не можете да преговаряте”.

Според него Западът не разбира това. Младите войници, които са очаквали да се приберат след една година, осъзнават сега, че ще ги няма по-дълго.

Мъжът е ветеран от войната в Донбас, воюва с Русия от 2014 г. и прогнозира, че настоящата война ще трае „още 10 години”.

Като цяло жертвите на Русия са много повече – около 120 000 загинали според последната оценка на САЩ. Но руската армия и население са много по-големи. Украински войници на фронтовата линия казват, че способността на Русия да понася загуби изглежда безгранична.

Източник: vesti.bg