Колко оръжия е предоставил ЕС на Украйна

0

Д ържавите от ЕС са доставили на Украйна в последните месеци 1300 ракети и 220 хиляди от предвидени един милион снаряда. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешното заседание на европейските министри на отбраната в Брюксел.

Той отбеляза, че в общите поръчки за доставка на снаряди участват 24 от 27-те страни в ЕС. Искаме държавите от ЕС да доставят от запасите си, а след това, с увеличение на производството, запасите да бъдат възстановени, поясни Борел.

По неговите думи в ЕС има възможности за разгръщане на производството на боеприпаси в необходимите количества. Той призова Съветът на ЕС и Европейският парламент да одобрят предложението на Европейската комисия за осигуряване на средства за разширяване на производствените мощности.

Надявам се тази седмица да бъдат преодолени препятствията пред изплащането на следващите суми за общата военна помощ за Украйна, заяви Борел. Той уточни, че днес все още в Съвета на ЕС не е било постигнато единодушие, но е имало значително мнозинство.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *