Колко добър източник на протеин е рибата?

0

П оддържането на мускулна маса е една от основните грижи, когато говорим за здраве и физическа активност. Поради тази причина днес ще ви издадем дали рибата е добър източник на протеини, тъй като тези хранителни вещества са от съществено значение за мускулите.

Ако се отървете от тези навици по време на ядене, ще отслабнете

Източник: iStock Photos/Getty Images

Имайте предвид, че можем да намерим много различни храни, съдържащи протеини. Качеството им обаче варира от един продукт до друг. Зависи от това дали те са в състояние да упражняват правилната функция, когато става въпрос за възстановяване на увредената мускулна маса.

Йо-йо ефектът: Защо килограмите се връщат след отслабване

Тези видове хранителни вещества са от съществено значение за процесите на хипертрофия, които генерират мускулен растеж, като по този начин подобряват неговата функционалност. 

Източник: iStock Photos/Getty Images

Най-качествените протеини са тези с висока биологична стойност. Това означава, че те нямат дефицит на есенциална аминокиселина и че имат адекватно ниво на смилаемост. Рибните протеини за щастие отговарят на тези изисквания. 

Четири съвета за отслабване, които НЕ работят

Рибата е източник на протеини с най-високо качество. Тя също така съдържа ненаситени мастни киселини, които допринасят за подобряване на здравето.

Можем да приравним месото към рибата по отношение на наличието на протеини в него. Тук обаче трябва да се отбележи, че мастните киселини, съдържащи се в морските дарове, имат превъзходно качество, тъй като са ненаситени. В същото време тези продукти се отличават и със съдържанието на мастноразтворими витамини като D, които са от съществено значение за здравословното състояние.

СТОП на преяждането: 5 причини да не спираме да се храним

Източник: iStock Photos/Getty Images

Най-актуалните хранителни режими препоръчват консумацията на риба пред месото. По този начин е възможно да се намали шанса от развитие на сложни патологии, включително тези от сърдечно-съдов тип. В допълнение, количеството на приетите калории също може да бъде намалено, което има положителен ефект върху фигурата.

От друга страна, винаги е препоръчително да придружавате парчето риба с добра порция зеленчуци. Те осигуряват фитонутриенти с антиоксидантен ефект, който неутрализира образуването на свободни радикали.

Чрез двата продукта е възможно да се насърчи по-добро здравословно състояние, оказвайки благоприятен ефект върху възпаленията в тялото. Имайте предвид, че повечето диетолози препоръчват консумацията на риба поне 4 пъти седмично.

Както видяхте, рибата е добър източник на протеини. Съдържа шепа от хранителни вещества с най-високо качество. Истина е, че протеинът, който се смята за най-качествен, е този от яйцата, но този, който можем да намерим в рибата, изобщо не е за подценяване.

Източник: iStock Photos/Getty Images

Каква е тайната на плоския корем

Искаме също така да добавим, че при нормално тегло и добро здравословно състояние референтният хранителен прием е от 0,8 до 1,3 грама протеин на един килограм телесно тегло. Това означава средно 56 грама протеин на ден за мъже и 46 грама за жени, водещи умерено заседнал начин на живот.

При спортистите тези цифри са по-високи.

Здравословна закуска за перфектна фигура

В допълнение към рибата е важно да въведете много зеленчуци в диетата. По този начин в средносрочен план ще се намали риска от влошаване на здравето.

По темата

Източник: vesti.bg