Кой е трябвало да поеме отговорност за Паметника на Съветската армия?

Без произшествия премина нощта пред Паметника на Съветската армия в София. Засилено полицейско присъствие и КПП охраняват монумента след като вчера започна демонтирането му от Княжеската градина.

Решението е на областната управа, заради лошото му състояние. Елементите ще се премахват поетапно и ще се съхраняват на друго място, след реставрация.

„Ние възложихме експертиза за състоянието на паметника, но на самите фигури. На самата конструкция е правена експертиза през 2019 г., но тогава не бяха изследвани фигурите. На 3 август с решение на МС паметника беше обявен за частна държавна собственост и премина в управление на областния управител“, заяви областният управител на София Вяра Тодева.

По думите й при самото изграждане на монумента е записано, че е собственост на Министерство на културата.

„От там казаха, че този паметник не е културно ценност по смисъла на закона за културното наследство. Следователно те нямат отношение към него. Никой не пое отговорност за паметника“, уточни още Вяра Тодева.

Сумите, които предстоят да бъдат предприети като ангажимент са на стойност 260 000.

„Това е сумата без самата реставрацията. След като приключи с демонтажа, ще се разбере колко струва реставрацията и да можем да обявим обществена поръчка за това“, коментира областният управител на София.

Тя обясни, че вчера е сключена застраховка за трети лица за безопасност.

„Не е безопасно. Могат да пострадат хора. Планът за безопасност и здраве, одобрен от Столична община е за 59 дни да бъде готово всичко. Огражданията около основната фигура няма да бъдат премахнати, самите плочи са компрометирани и не можем да допуснем хората да се разхождат там“, подчерта Вяра Тодева.

Източник: bntnews.bg