Кой беше Виктор Файнберг?

2

„Виктор беше изключително страстен човек, приемаше всичко много близо до сърцето си. Някой беше написал за него, че чувства чуждата болка като своя – точно както са описвали навремето и Андрей Сахаров“, разказва за известния руски дисидент Виктор Файнберг неговата дългогодишна позната – публицистката Татяна Янкелевич.Това съобщи Deutsche Welle.

В самия край на живота си той участва в протестни акции срещу руското нахлуване в Украйна, а много преди това – още през 1968 година – се включва в известната демонстрация на 25 август на Червения площад в Москва срещу навлизането на съветските войски в Чехословакия. Тогава протестиращите издигат плакати с надписа „За вашата и за нашата свобода“.

Дисидентът Виктор Файнберг е сред лидерите на правозащитното движение в СССР. Умира точно преди една година на 92-годишна възраст във Франция, където е живял в емиграция.

Воден от хуманистични идеали

Животът му е дълъг и пълен с обрати: след участието му в демонстрацията през 1968 година е настанен в психиатрична болница в Ленинград, където остава пет години. Както казва за него Янкелевич – не се е боял да рискува живота си заради хуманистичните и човешки идеали.

Виктор Файнберг е филолог по образование. До лятото на 1968 година той работи като екскурзовод, докато участието му в демонстрацията на Червения площад не преобръща живота му изцяло. По време на задържането му силите на реда избиват предните му зъби и КГБ търси начини да избегне появата на Файнберг в съдебната зала – решение се намира с настаняването му в психиатрична болница (този вид решения са можели да бъдат взимани от съда без присъствието на лицето и без право на обжалване пред по-висша инстанция).

Бягството от СССР 

Докато Файнберг е на „лечение“, благодарение на лекаря Лев Петров информацията за обявената от пациента гладна стачка стига на Запад – западните радиостанции съобщават за нея в новините си и на болницата ѝ се налага да смекчи условията. Помощ на Файнберг оказвала и психиатърката от болницата Марина Вайханская, което става причина за нейното уволнение, но и помага за освобождаването на Файнберг – през 1974 година двамата се женят и емигрират от СССР. Вече далеч от Съветския съюз Файнберг инициира създаването на „САРА“ –  Campaign Against Psychiatric Abuses for Political Purposes (кампания срещу психиатричните злоупотреби за политически цели). 

„Човек от друго време“

В края на миналата година по екраните в Европа излезе документалният филм „Безумно дисидент“, посветен на Виктор Файнберг. Режисьорката Ксения Сахарнова нарича своя герой „рицар на правозащитното движение, човек от друго време“. Тя подчертава, че Файнберг е изиграл колосална роля за признаването на репресиите в психиатричните заведения на съветската страна. Но изтъква също, че в съвременна Русия има повече политзатворници, отколкото в Съветския съюз.

В интервю за ДВ, дадено по повод на филма, Сахарнова споделя едно тревожно развитие в днешна Русия: руското общество е във фруструция и все повече се налага мнението, че нямало смисъл да се излиза на протести. „Но протестите винаги имат смисъл – именно това с времето променя света“, добавя режисьорката на филма за Виктор Файнберг. 

По темата

Източник: vesti.bg