"Когато видях снимки на тялото му в моргата, почувствах, че и аз съм мъртва"

49

Д вайсетгодишната Ерика Мартинюк е имала само пет дни заедно с младоженеца си, преди той да бъде убит в битка с руските сили в Южна Украйна. Тя идентифицира останките на 21-годишния Савелий Федан, чието лице е обезобразено от смъртоносни рани, чрез неговите татуировки.

„Когато видях снимки на тялото му в моргата, почувствах, че и аз съм мъртва“, казва Ерика пред АФП в киевски парк.

Историята на Ерика не е необичайна в Украйна, където млади хора, овдовели от войната, започват своя живот в траур.

Ерика и Савелий се запознават в летен лагер, когато са още подрастващи. След като се разделят, те се свързват отново няколко години по-късно и започват връзка през март 2022 г. – малко след началото на войната. Нашествието ги подтиква да направят нещата официални. Уплашена да не се загубят един друг, Ерика каза, че се е омъжила за Савелий един ден преди той да бъде изпратен през февруари 2023 г.

„Главната ни мечта беше да имаме поне един спокоен ден, в който да не мислим за войната, за това, че утре ще се събудим и той ще трябва да си тръгне отново“, разказва тя.

Той е оцелял в жестоката битка при Бахмут, но е убит в края на август в южния район Запорожие. Оттогава Ерика казва, че „няма повече цели, няма повече мечти“.

Носейки старата военна чанта на Савелий през рамо, тя нежно поставя украинско знаме в подножието на мемориална стена, украсена с лицата на загинали войници. На тениската ѝ пише думите: „Бъди войн, живей вечно“.

Ерика казва, че не може да понесе относителната нормалност на украинската столица Киев, където жителите са се адаптирали към честите въздушни нападения.

„Хората се разхождат, смеят се, организират купони. А аз отивам на гробището“, казва тя.

Ерика се е свързала с други жени, които също са загубили своите партньори.

„Те го казват така, както си е: „Няма да е лесно, ще те боли много дълго време и няма да знаеш какво да правиш“, споделя тя.

Броят на младите вдовици е трудно да се оцени. Украйна не разкрива колко войници са загинали на фронта. Оксана Боркун, която е създала онлайн общност за жени, загубили своите партньори или съпрузи, изчислява, че 18- до 24-годишните съставляват 7 процента от 2000-те членове на нейната група във Facebook. Тя казва пред АФП, че роднините на млади вдовици често намаляват мъката им, когато се опитват да ги утешат.

„Казват им неща като: „Все още си млада, ще намериш някой друг“ или дори ги подтикват да се срещат с други хора“, каза Боркун. Жените често млъкват в отговор. И те са по-застрашени да потънат „в пълно отчаяние“, отколкото по-възрастните, казва тя. „По-възрастните жени имат деца, задачи за вършене, работа. Нещо, за което да се хванат… а младите момичета напълно рухват“, обяснява тя.

Откакто е загубила съпруга си, 21-годишната учителка по английски Дарина Воеводина споделя, че „се бори да поддържа социални контакти“. Тя признава, че се чувства комфортно само в училището, в което работи. На ръката ѝ има татуировка на Стич – извънземния герой на Дисни, и позивната на покойния ѝ съпруг Игор.

Игор Воеводин става снайперист малко след началото на инвазията, въпреки опитите на семейството му да го разубеди. Бившият студент по японска филология умира на 20 август, по-малко от месец след като се е оженил за Дарина.

„Продължавам да си мисля, че той просто е зает, че скоро ще се върне“, казва тя, опитвайки се да прикрие треперещите си ръце. „Тази война е огромен удар за нашето поколение“, добавя тя.

Дарина се е зарекла да сбъдне мечтата им да се сдобият с къща на морето и хубава кола. Но бъдещето ѝ изглежда мрачно.

„След войната ще имаме много проблеми, защото най-добрите и мотивирани хора ще бъдат убити“, смята тя.

Ерика казва, че се надява да спасява животи като фронтова парамедичка.

„Може би ще успея да спася някой друг“, каза тя.

„Толкова много момчета умират и нищо не се променя. Колко ще продължи?“, каза Ерика.

Източник: vesti.bg