Ковачевски: Ще подам оставка веднага след промените в Конституцията

12

М акедонският премиер Димитър Ковачевски обеща да подаде оставка, веднага след като в парламента в Скопие бъдат гласувани промените в Конституцията на Република Северна Македония.

Ковачевски, който е и лидер на управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/ каза, че е бил „напълно искрен когато оповестил това свое решение“.

„Аз казах много ясно: В деня, когато ще бъдат приети промените в Конституцията, аз веднага ще подам оставка. След това веднага ще бъдат проведени предсрочни парламентарни избори, каза още Ковачевски тази вечер в интервю за местната телевизия „Сител“.

Мицкоски: Няма цена, на която да приемем конституционни промени под български диктат

Той отново повтори, че за първи път Македония може да се блокира сама. Според него това и този път се прави от опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ, която през 2008 година отказва да постигне споразумение с Гърция и така страната не стана член на НАТО.

Димитър Ковачевски смята, че „началото на процеса за промените в Конституцията е стартирал успешно“.

По повод на твърдението на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски, че е готов да бъде в чакалнята още 50 години, Ковачевски каза, че това му припомняло на поведението на бившия лидер на партията Никола Груевски, който също е твърдял, че е готов да чака десетилетия.

ВМРО-ДПМНЕ: Промените са под български диктат

Заплахата от „български диктат“, за която твърди Мицкоски, е същата терминолагия, която използаше Груевски по отношение на Гърция. Тогава се говореше за „гръцки диктат“, припомни още македонският премиер.

Той отново повтори, че е готов да включи ВМРО-ДПМНЕ в управлението на страната, ако тази партия се съгласи да проведе необходимите реформи за започване на преговори за членство в ЕС. „Ако пропуснем този шанс, РСМ ще остане в компанията на Босна и Херцеговина и Косово“, предупреди Ковачевски.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *