КНСБ: Инфлацията за последните 25 месеца е малко над 28%

1

И нфлацията през последните 25 месеца е станала малко над 28%, а доходите средно са пораснали с около 26%. Това коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров пред NOVA

С най-повишени цени са 20-те стоки, които българите купуват най-често, сред тях – хляб, мляко и месо. Те са поскъпнали с между 40% и 50%. “Затова доходите трябва да растат изпреварващо и по-нагоре”, категоричен е Димитров. 

НСИ: Най-много са поскъпнали краставиците, най-голямо е понижението при газоподаването

Според изчисленията на КНСБ, от 1 януари 2024 година минималната работна заплата трябва да бъде около 950лв – 960 лв. Дотогава трябва да има ново увеличение от 1- ви юли. И още – че сметките показват, че нетният доход на едно тричленно семейство трябва да бъде малко над 2450 лв., “за да могат тримата души да се издържат по българските стандарти”. “Не да живеят добре, а прилично”, уточни Димитров. 

По думите му единственият начин да се овладее инфлацията е да се генерира нов растеж. 

Той коментира и новата платформа, в която потребителите могат да следят цените на продуктите в търговската мрежа. “Със сигурност би имало полза. Но това няма да свали цените. Може само да регулира поведението на потребителите. Това, което ще свърши работа е КЗК”, смята председателят на КНСБ. 

Той направи сравнение с цените в Швейцария. “Пия кафето си с мляко, затова си купих. Млякото там е около евро и половина, или 3 лева”, сподели Димитров и заподозря “картелни споразумения” у нас. “Те пробват нови равнища и ако има потррелени – вървят напред”, каза икономистът.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *