Кметът на Париж разкри част от маршрута на олимпийския огън

Олимпийският огън по своя път преди откриването на летните Игри в Париж ще премине покрай мястото на ислямистката атака през 2015-а година – точно срещу концертната зала „Батаклан“, както и покрай Мемориала Шоа като част от маршрута си в града, обяви кметът на френската столица Ан Идалго.

„Този факел е послание за мир, послание за приятелство между народите, което трябва да бъде още по-силно във време, когато светът е в толкова тежко състояние“, каза Идалго пред телевизия France 2 TV.

Тя говори от родното място на Игрите в исторически план – планината Олимпия (Гърция), където пламъкът е запален и ще бъде отнесен в Марсилия на 8 май. А след това щафетата с огъня постепенно ще се приближава към Париж преди церемонията по откриването на 26-и юли.

В Париж факелоносците ще минат и покрай исторически забележителности като площад „Плас дьо ла Конкорд“ и Народното събрание, но през работническите квартали, включително Белвил или Порт дьо ла Шапел на изток и на север, каза още 64-годишната кметица от Социалистическата партия.

А самото Кметство на Париж, което е домакин на пламъка на 14 юли, когато Франция празнува Деня на Бастилията, ще остане отворено през цялата нощ и така „посетителите и гражданите ще могат да видят този символ на братството между всички хора по света“, добави тя.

Въпросният Мемориал Шоа е посветен на еврейската история по време на Втората световна война и е музей на Холокоста в Париж. Сградата се намира в 4-ти район на Париж, в квартал Маре, който е бил населен с еврейско население към началото на Втората световна война.

Трагедията от 13 ноември 2015-а година се случи, когато група въоръжени ислямисти се насочиха към концертната зала Батаклан, както и към баровете и ресторантите в района на стадион Стад дьо Франс, а общо 130 човека намериха смъртта си в тази нощ и по-късно в болниците.

Френският президент Еманюел Макрон каза в понеделник, че ще се стреми да постигне примирие, когато се провеждат състезанията на Олимпийските игри, имайки предвид конфликта в Близкия изток, както и войните в Украйна и Судан.

Последвайте нашия канал „Спорт по БНТ“ във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Източник: bntnews.bg