Китай за войната: Това е обезпокоително и смущаващо

18

К итай намира „тежките последици, от непрекъснатото предоставяне на оръжие, за обезпокоителни и смущаващи“.

Това заяви по време на брифинг в Съвета за сигурност на ООН относно доставките на оръжие за Украйна заместник-постоянният представител на Пекин в организацията посланик Гън Шуан, предава БГНЕС.

„Оръжията могат да се използват за спечелване на войната, но не могат да спечелят мира“, каза Гън.

Ключова среща за войната в Украйна: Какво беше постигнато в Джеда

„Понастоящем масовият приток на оръжия и оборудване към бойното поле продължава с разширяващ се обем на разпространение, което прави надеждата за прекратяване на военните действия по-трудно осъществима“, посочи китайският дипломат.

„От известно време насам все повече държави надигат глас на разума и предлагат мирни инициативи“, добави Гън.

Китайският дипломат призова съответните страни да „отговорят положително на призива на международната общност, да запазят спокойствие и сдържаност, да се въздържат от ескалация на напрежението, да засилят ангажираността, да работят за консенсус и постепенно да създадат условия за окончателно уреждане на кризата“.

Междувременно на отделен брифинг за Северна Корея Гън заяви, че Китай се противопоставя на разглеждането от Съвета за сигурност на ООН на положението с правата на човека в Корейската народнодемократична република (КНДР).

a href=“https://www.vesti.bg/sviat/cru-kitaj-predostavia-na-rusiia-kritichno-vazhni-voenni-tehnologii-6174300″ title=“ЦРУ: Китай предоставя на Русия критично важни военни технологии“>ЦРУ: Китай предоставя на Русия критично важни военни технологии

„Според Устава на ООН, основната отговорност на Съвета е поддържането на международния мир и сигурност, а не разглеждането на въпроси, свързани с правата на човека“, каза китайският дипломат.

„Положението с правата на човека в КНДР не представлява заплаха за международния мир и сигурност“, добави той.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *