Китай готви свръхзвукови дронове за следене в района Тайван

0

К итайската армия се подготвя за разполагането на разузнавателни безпилотни апарати на голяма надморска височина, които имат способност да развиват най-малко три пъти по-висока скорост от тази на светлината. Това става ясно от оценка на военните на САЩ, съдържаща се в изтеклите по-рано документи на Пентагона, съобщава американският вестник The Washington Post, цитиран от „Фокус“. Те отбелязват, че дроновете значително ще засилят възможностите на Пекин за провеждане на разузнавателни операции.

Тайният документ от Националната агенция за геопространствено разузнаване показва, че китайската армия е постигнала технологичен напредък, който може да ѝ помогне да следи  американски военни кораби около Тайван, както и военни бази в региона.

Страни от Г-7 правят ядрен съюз срещу Русия

Документът съдържа сателитни изображения от 9 август миналата година, които показват два ракетни разузнавателни дрона WZ-8 във въздушна база в Източен Китай, на около 560 километра от Шанхай. Дроновете представляват авангардна система за наблюдение, която може да помогне на Китай да събира картографски данни в реално време, за да изгражда стратегия или да нанася ракетни удари в евентуален бъдещ конфликт.

В оценката се казва, че Народната освободителна армия на Китай „почти сигурно“ е създала своя първи безпилотен летателен апарат в базата, която попада под командването на армейска част, отговорна за „налагането на претенциите на Пекин за суверенитет над Тайван“.

Китай: Постигнахме желаната цел

Пентагонът е отказал коментар на информацията, а от Министерството на отбраната на Китай не са отговорили на искането на вестника за такъв.

По-рано от изтеклите документи стана ясно, че Китай е провел успешни изпитания на нова хиперзвукова ракета.

Източник: vesti.bg