Киев и Москва съобщават напълно противоположни данни за украинската контраофанзива

Украйна и Русия съобщават напълно противоположни данни за хода на украинската контраофанзива.

Сражения се водят на юг в Запорожка област и на изток – в Донецка. Украинската армия е започнала контранастъпление в минимум четири участъка от фронтовата линия – в Луганска област, Бахмут, на границата между Донецка и Запорожка област, и в района на Орехова в Запорожие.

Въоръжените сили на Киев съобщават за успехи, а руското Министерство на отбраната публикува кадри как руски дрон разрушава украински танкове. Москва продължава да твърди, че контраофанзивата на Киев е неуспешна.

Противното съобщава базираният в Съединените щати Институт за изследване на войната, а британското военно министерство твърди, че украинските сили са пробили първите линии на руската отбрана, но в някои райони прогресът им бавен.

„Към момента сме евакуирали около 3 хиляди души от Херсонска и Николаевска област. Но това са свободните територии под наш контрол. В окупираните земи е невъзможно да помогнем на хората. Руските терористи правят всичко възможно броят на жертвите да е възможно най-висок. Руският обстрел продължава дори по пунктовете за евакуация“, заяви Володимир Зеленски – президент на Украйна.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *