Катастрофата с Ферарио Спасов: Отстраниха от делото прокурора, освободил обвиняемия

Разследван за притежание на наркотици, но на свобода след като причини катастрофата в която загина футболния треньор Ферарио Спасов. Такъв се оказа казусът с Начо Панталеев. Днес изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов отне разследването за смъртоносния инцидент от Окръжна прокуратура Велико Търново и го възложи на прокурорите в Ловеч.

Днес станаха известни редица разминавания между твърденията на търновския прокурор, пуснал Начо Панталеев на свобода срещу подписка, и фактите около разследването.

Оказа се, че книжката на Пантелеев не е отнета още вечерта след катастрофата, както твърди прокурор Кожухаров. Постановлението за отнемането ѝ е издадено днес. Освен това по думите на прокурора нямало данни, които да сочат, че обвиняемия Начо Пантелеев може да извърши друго престъпление, за да се определи по-тежка мярка за неотклонение, защото той до сега не е имал противозаконни прояви.

Но и това бързо беше опровергано. Преди няколко месеца на Пантелеев е повдигнато обвинение за притежание на марихуана, а това в наказателния процес се смята именно за извод, че може да се извърши и друго престъпление. Дейността на прокурор Кожухаров през последните три години ще бъде проверена.

Парадиращ с охолния си живот в социалните мрежи до преди ден днес камерите макар и за кратко успяха да заснемат лицето на Начо Пантелеев, който с висока скорост помете автомобила на Ферарио Спасов.

Полицай пред дома на Начо Пантелеев: Ще трябва да дойдеш в приемната на районното тук в Лясковец, да ти снемат обяснения във връзка с една публикация.

Начо Пантелеев: Сега?

Полицай: Да.

По същото време пък в София прокурорът, който остави Пантелеев с най-леката мярка подписка, беше пред кабинета на и.ф. главен прокурор. Според Йордан Кожухаров нямало данни, които да сочат, че личността на обвиняемия е с висока степен на обществена опасност.

Йордан Кожухаров, прокурор в Окръжна прокуратура Велико Търново: Книжката му е отнета.

БНТ: Кога?

Йордан Кожухаров: Физически е взета веднага след като става катастрофата и му е издадено Постановление за временно отнемане на Свидетелството за управление на МПС.

Само минути по-късно прокурорът беше опроверган.

„Физически свидетелството за правоуправление е в нас и ще бъде предадено в сградата на Областната дирекция на МВР“, заяви Венцислав Фоти, адвокат на Начо Пантелеев.

Адвокат Фоти показа шофьорската книжка на своя клиент, а Начо Пантелеев влезе в Областната дирекция на МВР, за да предаде документа. Оказа се, че два дни по-късно Пантелеев получава и още едно ограничение.

„С едното се налага забрана на Начо Пателеев да напуска пределите на Република България, с второто се отнема СУМПС, тъй като му е повдигнато обвинение по настоящото наказателно производство за причиняване смърт по непредпазливост“, поясни Венцислав Фоти.

Прокурор Кожухаров твърди, че е определил най-леката мярка за неотклонение на обвиняемия защото все още няма експертиза, която да доказва, че висока скорост е причина за катастрофата и на второ място, нямало данни за предишни противозаконни прояви на Пантелеев. А снимките в социалните мрежи с оръжие и клиповете за шофиране с прекалено висока скорост не са доказателства.

„Тя е непроверена, несигурна информация. За този клип също, там не се вижда кой управлява това МПС и когато ги наслагаме тези неща, те звучат така тревожно, но ние като прокурори не можем да ценим тези неща като доказателства, която преценяваме дали да задържаме едно лице или не“, заяви прокурор Йордан Кожухаров.

Фактите обаче говоря друго. Оказва се, че Начо Пантелеев вече е обвиняем по друго разследване, което не е приключило.

„За държане на няколко грама марихуана за лична употреба, по което производство му е повдигнато обвинение преди няколко месеца“, допълни Венцислав Фоти, адвокат на Начо Пантелеев.

До този момент Пантелеев не е дал обяснения пред разследващите. Според адвоката му причина това е контузията на главата, която е получил по време на катастрофата.

„Ще депозирам молба до разследващите органи, с която ще помолим той да даде подробни обяснения, в които той ще разкаже абсолютно всичко по наказателното производство, което му е ясно във връзка с ПТП-то. Желая той да даде обяснения преди да се е запознал с каквито и да е доказателства, за да не остане и капка съмнение, че казва нещо защото е видял някакви доказателства“, каза още Венцислав Фоти.

След като напусна сградата на областната полиция във Велико Търново Пантелеев криеше лицето си.

Начо Пантелеев: Трагедия голяма!

БНТ: Съжаляваш ли?

Начо Пантелеев: Да!

Източник: bntnews.bg