Карамаринов: В тази ситуация оставаме против участието на руски и беларуски спортисти

Европейската атлетика е твърдо против участието на руски и беларуски спортисти в международни състезания. Това заяви президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов, който днес в Пресклуб България връчи награди за изключителен принос за българската атлетика на официалния статистик на БФЛА и автор на книги и наръчници по лекоатлетическа статистика Александър Вангелов и на един от най-успешните треньори в нашата атлетика Христо Гергов във връзка с неговата 80-та годишнина.

„От 84-а година съм осведомител на повечето състезания в България, предимно в София. Успях да издам и три статистически сборника, ранглисти на българските лекоатлети и български шампиони, ранглисти по години, а през 2014 се опитах да обединя всички значими събития от историята на българската атлетика и издадох четвъртата си книга „Български атлетически хроники“ – да се надяваме да не е последната. Догодина празнуваме 100 години от създаването на Българската атлетика, надявам се подобаващо да отбележим този празник на родната атлетика. Атлетиката и статистиката са страст и посвещение за мен, тя не е трудна за изготвяне и вършене, но изисква много търпение и най-вече любов и отдаденост“, сподели Вангелов.

„Годишнините кръгли са две – едната е възрастова, а другата е 50 години треньорска практика. 76-а година на Олимпиадата в Монреал бях най-младият треньор. На много треньори пожелавам да извървят моя път. Аз съм се трудил много. Леката атлетика от Мюнхен още имаше резултати. Тогава бяха едни бурни години, в които имаше много семинари, лагери, контакти с други треньори – направихме една огромна крачка към развитието на този спорт. След това животът така се разви, не бяха комерсиални условия. Амбицията си остана и мисля, че направих доста добри резултати. Имаше и разочарования, разбира се. В моята кариера съм се опитвал не само да постигна добри резултати, но и да създам добри човешки качества за отделните състезатели. За моя голяма радост, по-голямата част от тези възпитаници са успешни хора в живота. Надявам се нашата атлетика да направи още добри резултати. Знам значението на нашия спорт, хубаво е да се популяризира, да има основа за по-добро развитие и на други спортове“, коментира Гергов.

Карамаринов заяви категорично, че позицията на Европейската атлетика и Международната федерация, относно това дали руски и беларуски спортисти могат да участват в международни състезания, е твърда и непроменима, а именно против участието на атлети от Русия и Беларус, докато продължава инвазията в Украйна. Той говори във връзка с това, че президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах сподели, че от организацията обмислят връщането на спортисти от двете страни под неутрален флаг на Игрите в Париж идното лято.

„Томас Бах беше ръководителят, който миналата година след началото на войната на Русия срещу Украйна беше човекът, който мотивираше всички световни федерации да накажат и да спрат руските и беларуските атлети. Той леко е променил своята позиция и е открехнал вратата за международните федерации, които искат да променят своето мнение. Ние виждаме, че някои федерации започнаха да пускат руски и беларуски спортисти под неутрален флаг. Европейската атлетика, Международната федерация по лека атлетика имат категорична и непроменима позиция в това отношение. За нас, в тази ситуация, няма никакъв шанс да участват руски и беларуски състезатели, под каквато и да е форма, като това се отнася за официални лица и целите им щабове. Нашата позиция е твърда и непроменима“, заяви Карамаринов.

Той коментира и шансовете Бургас да приема състезания от висок ранг, както и възможността за провеждането на европейско първенство в зала на територията на страната ни.

„Преди няколко дни колегите от Българска федерация по лека атлетика ме информираха, че при тях е пристигнало от Община Бургас официално писмо за намерение – зала, в която могат да се провеждат състезания от най-висок ранг. Да, възможно е, първата възможност е 2029 година, защото 2025 имаме утвърден домакин, а 2027 имаме два кандидати. Българска федерация лека атлетика, Община Бургас и принципна заявка от Министерството има, че такава кандидатура ще бъде отправена към Европейската федерация. Това е възможно и искам да се случи – 2029 или 2031 в краен случай. Бургас като морски град има достатъчно добра база, така че потенциалът го има, въпросът е да бъдат изпълнени и другите условия, които не са никак малко. Ако европейско първенство в зала се проведе, решението ще се вземе в този мандат. Всичко възможно, което можеше да се проведе в България, се проведе. Надявам се да проведем европейско в зала в България“, обясни Карамаринов.

Последвайте нашия канал „Спорт по БНТ“ във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Източник: bntnews.bg