Капитанът на един от задържаните в Румъния кораби: Държаха ни за разпит цяла нощ

1

К апитанът на единия от трите задържани в Румъния български риболовни кораби говори пред NOVA.

„Конфискуваха ни целия улов. Иззеха всичко, включително уреди, но нямаха заповед“, разказа капитан Красимир Петров.

„В 9 часа вечерта решиха, че ще ни разпитват. Държаха ни за разпит цяла нощ. До 5 часа сутринта. На капитаните ни връчиха някакви протоколи, от които нищо не можеш да разбереш. Най-отдолу пише глоба от 250 до 5000 леи. Това е глоба за капитаните само.

Изведнъж се оказва, че екипажите са свидетели,

а пък ние капитаните сме обвиняеми и тримата. Българската държава е внесла протестна нота. Още веднага беше уведомен министърът, той уведоми министъра на външните работи. След това консулът се свърза с нас“, допълни Петров.

Припомняме, че три български кораба са задържани на пристанището в Констанца, Румъния, потвърдиха в петък от Министерството на външните работи. Общо на корабите има десет български моряци, като те са в добро здравословно състояние, уточниха от ведомството. 

Няма задържани български граждани, съобщи Огнян Илиев, първи секретар „Връзки с обществеността“ в посолството на България в Румъния. По думите му на моряците не е позволено да напускат корабите си. 

Корабите са задържани в четвъртък вечерта, около 23:30 ч., на 50 мили източно от Констанца, като са били спрени за проверка и отправени към военното пристанище на Констанца – Порт 1.

По-рано в петък румънската Брегова охрана съобщи, че десет български граждани на три риболовни кораба са били заловени да бракониерстват калкан и акула в изключителната икономическа зона на Румъния в Черно море, на около 100 км от курорта Мамая.

Заглавната снимка е илюстративна. 

Три български кораба са задържани на пристанище в Констанца

Източник: vesti.bg