Канференция за мир в Украйна: Световни лидери се събраха в швейцарския курорт Бюргенщок

100 делегации от цял свят участват в двудневната конференция за мир в Украйна, която се провежда в Швейцария. Русия не е поканена. Вашингтон обяви милиард и половина долара допълнителна помощ за Киев. В конференцията участва и служебният министър-председател Димитър Главчев.

Сред планинския пейзаж на луксозния курорт Бюргенщок, край езерото Люцерн, държавни и правителствени ръководители и високопоставени представители от 100 страни обсъждат базови принципи за край на войната в Украйна.

Володимир Зеленски, президент на Украйна: „Вярвам, че ще станем свидетели на исторически момент тук, на срещата в Швейцария. Благодаря ви за подкрепата и нека се установи справедлив мир възможно най-скоро.“

Домакините са обнадеждени.

Виола Амхерд, президент на Швейцария: „Можем да помогнем да се подготви почвата за преки преговори между воюващите страни. За това сме тук.“

Обсъжданията в Бюргенщок се фокусират върху различни опасения, свързани с войната, като продоволствената и ядрената сигурност, и свободата на корабоплаването.

Камала Харис, вицепрезидент на САЩ: „Руската атака не е само срещу хората в Украйна, не е само атака срещу глобалното продоволствие и енергийните доставки, руската агресия е атака срещу международните правила и норми и принципите в Хартата на ООН.“

Финална декларация се очаква утре.

Русия не е поканена на форума, след като го окачестви като загуба на време. Съюзникът ѝ Китай също не присъства, но Кремъл реагира чрез изявление на официалния представител на руското външно министерство.

снимки: БТА, БГНЕС

Швейцарската конференция трябва да обсъди предложенията на Владимир Путин, ако иска да спаси мира, заяви Захарова. Предложенията, които включват признаване на четири украински области като региони на Русия, бяха отхвърлени от Киев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg