"Каналджиите" правят пари за "мрежи", участващи в държавни институции, смята Тихомир Безлов

„Има твърдения, които са леко фантастични. Например общата сума, която е печелил за годината. Но той в никакъв случай не е от „големите“, които участват примерно в Истанбул или в Германия, които организират големи мрежи, съответно голям брой хора минават през тях, съответно получават от тях пари“, каза в „Денят започва“ Тихомир Безлов от центъра за изследване на демокрацията по повод репортаж, който разказва за схемата с трафик на мигранти.

Безлов определи доста от казано в репортажа като „фантасмагорично“. Например за оградата на границата, която „действително не е в добро състояние, но определено моделът през последните две години е да се реже или се прескача“.

„И действително, ако вие отидете до границата, ще видите как се реже оградата, те съответно закриват парчето, следващо, по-следващо, цялата е в кръпки, и това се вижда, но част от проблема е, че на определени участъци на оградата не работят камерите“.

Безлов посочи, че има много участници в тази схема.

„Има си конкуренция между тях за „клиенти“. Да, действително през последните години много се използват тези социални мрежи или приложения. Това между другото е сериозен проблем не само за нашите служби, за гранични полицаи, а и като цяло в страните около нас. Просто няма капацитет“, допълни Тихомир Безлов.

Експертът каза, че има проблем не само с капацитета, но и с корупцията в полицейските служби.

„Проблемът е в закона, относително леки наказания, даже и условни. Имате огромно количество чужди граждани, които участват. Даже, нали ако се опитаме да направим някаква оценка, вероятно особено лятото има повече чужди граждани, които работят като превозващи. Другият голям проблем е че дори и всъщност като го задържите… Ако този човек загуби товара си, задържат го някъде по магистралите, или да кажем по бургаско около границата. Това, което се случва с мигрантите, те биват изпратени в центровете за бежанци. От там, те са от отворен тип, те напускат в рамките на десетина дена и тази игра продължава“, каза Безлов.

По отношение на т.нар. „офиси“, в които трафикантите получават парите си, Безлов разказа, че това всъщност са магазинчета около т.нар. „Малък Бейрут“ около Женския пазар в столицата.

„До върха на схемата обикновено не се стига. България е по-ниско ниво. Има организатори, да ги наречем. Най-високите нива са извън страната и те обикновено са дори и извън страните, в които се извършват най-голямата част от операцията“.

„Най-трудно се реализира финансовата част. Много ограничени са случаите, в които се стига до парите“.

Причините според него се коренят в сложността на това и изискването за специални усилия и капацитет.

„Едно от нещата, които е най-важно да се случи е, да има промяна в европейската правна рамка“, каза Тихомир Безлов.

Кога ще разберем наистина колко нависоко са протекциите и чадърите и понеже наскоро говорихме за парите от наркотрафика и черни каси, парите от трафика на мигранти пълнят ли черни каси в нашата държава?

„Със сигурност правят пари за определени мрежи, които имат участие в държавните институции, нали може да се спекулира и за политически влияния, но досега големи разследвания в тази посока се броят на пръсти“.

Тихомир Безлов разказа, че голяма част от „аматьорите“, които участват в схемата за трафик на мигранти, често имат проблем със заплащането на финала.

„Този пазар съществува и хората, които искат да участват успяват да стигнат до него и да направят пари там. Безспорно“, завърши Тихомир Безлов.

Той посочи разликите в понятията като „трафик“ и „контрабанда“. В случая с превозването на мигранти се касае именно за контрабанда – българската дума „каналджии“.

За влизането ни в Шенген, Безлов отбеляза, че основният проблем е Австрия, която налага вето.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg