Камбоджа: 11-годишно момиче почина от мутация на птичи грип

8

П ърви смъртен случай, след заразяване с птичи грип, в Камбоджа от 2014 г. насам. 

11-годишно момиче в Камбоджа почина след заразяване с птичи грип. 

Вирусът на птичи грип, открит в момичето е имал мутации, които са го адаптирали по-добре към човешките клетки, предаде „Sky News“. 

Д-р Ерик Карлсон, който ръководи екип в Института „Пастьор“ в Камбоджа, декодира генетичната последователност на вируса на момичето.

Баща ѝ също е дал положителна проба за H5N1 (силно заразен щам на птичи грип), но не е развил симптоми.

Д-р Карлсон, заяви, че вирусът на починалото момиче се различава от проби, взети от птици.

„Всеки път, когато тези вируси попаднат в нова среда, те ще имат определени промени, които им позволяват да се развиват по-добре и потенциално да се свържат с клетките в нашите дихателни пътища“, каза още докторът. 

Според него е малко вероятно вирусът да е мутирал в тялото на момичето, но вероятно съществува в „облак“ от вируси с произволни генетични промени в птиците.

„Само влизането в нова среда позволява на тези вируси да оцелеят по-добре и да станат доминираща популация“, каза той.

Но д-р Карлсон добави, че вирусът все още не са се адаптирал напълно към хората. 

Генетичният материал на вируса беше секвениран само за 24 часа с помощта на технология, разработена от британската компания „Oxford Nanopore“.

Изследването показа, че вирусът е вариант 2.3.2.1c на H5N1, който е ендемичен при дивите и домашни птици в Камбоджа, а не щамът 2.3.4.4b, който се е разпространил бързо по света и е започнал да заразява някои бозайници.

Въпреки това д-р Карлсон заяви, че би било погрешно да се омаловажава заплахата от варианта в Камбоджа.

Според Световната здравна организация (СЗО) има 873 случая на заразени с H5N1. 

Засега няма доказателства, че вирусът се разпространява лесно между хората.

Основна причина е, че вирусите на птичия грип се свързват с рецептори, намиращи се само в клетки, дълбоко в човешките бели дробове.

Широко разпространеното предаване би изисквало мутация, която позволява на птичия грип да се свърже с рецептор, намиращ се в клетките на нашите носни проходи. 

Клетките са по-уязвими към инфекция от вирус, предаван по въздуха, но също така отделят облак от инфекциозен материал с всяко вдишване.

Д-р Карлсон каза, че светът трябва внимателно да следи промените във вируса.

„Нещо може да се случва тук, в Камбоджа и нещо може да се случва на другия край на света, в Южна Америка, но всъщност не знаем какво може да причини проблема утре“, каза той.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство съобщи за случай на птичи грип при хора през януари 2022 г., въпреки че лицето не е развило симптоми.

По темата

Източник: vesti.bg