Как 50-годишен българин разбра, че вече не съществува по документи

8

Б ългарин, който живее 50 години в страната се оказва, че не съществува за държавата.  Вече 2 години Иван Стефанов е без ЕГН и без валидни документи. Причината – през 1970-та родителите му поискали той да е със съветско гражданство, но нашата държава установява това едва през 2018-а.  Така Иван Стефанов не може да пътува в чужбина, не може да вземе нова шофьорска книжка, но пък няма проблеми да плаща данъци, предава NOVA.

Иван Стефанов е роден през 1970 година в София. Майка му е рускиня, а баща му – българин. Има лична карта и български документи. „EГН съм имал от датата си на раждане. И ЕГН съм имал през цялото това време. 51 години.  И цял живот съм бил българин, но в един момент – вече не съм”, разказва Иван Стефанов.  

Интерпол издирва българка по погрешка

През 2018-а Иван вади копие от акта си за раждане. Тогава вижда, че в графата гражданство – пише СССР. И разбира, че е гражданин на Съветския съюз, който не съществува от 1991 година.

„Казах, че има някаква грешка. Руското посолство казва, че не съм техен гражданин. Не са правени постъпки нито от мен, нито от родителите ми за получаване на такова гражданство”, категоричен е Иван.

Мъжът е служил като войник. „Няма как да ме вземат в Българската армия ако не съм български гражданин”, твърди той.

Иван пише до всички институции – до общината, до правосъдното министерство, стига до Народното събрание и омбудсмана. Според отговорите, които получава – през 1971 г. родителите му са поискали той да бъде съветски гражданин. Остава въпросът – как от тогава досега – има български документи?  „Аз в момента съм лице без гражданство. И съм почти едва ли не бежанец в собствената си държава”, заявява Иван.

Документи с лични данни бяха разпилeни по столичен булевард

През 2021 г. Иван Стефанов е заличен от всички държавни регистри. И следва ходене по мъките. „Книжката ми е изтекла. Не мога да я подновя, тъй като нямам и ЕГН. Изтрит съм от регистрите на Национална база „Население”. Освен в страната никъде другаде не мога да пътувам. Тъй като предполагам, че на всяко едно КПП, където се проверяват документите за самоличност ще кажат – ти какъв си?”, посочва той.

Въпреки всичко мъжът казва, че плаща данъците си. Работи, благодарение на разбиране от страна на работодателя му.  „Не съм български гражданин, но ми идват данъци. Ако не ги платя, тогава не знам. Може би трябва да ги пратя по институциите да ми ги платят те, след като мен ме няма”.

Жената без ЕГН у нас

Изходът – за да бъде гражданин на България, трябва да подаде документи за гражданство. „Аз съм категоричен, че няма да подам документи за получаване отново на българско гражданство. Защото аз винаги съм бил и продължавам да бъда български гражданин”.

Заради това води дело. С искане съществуващото в акта му за раждане гражданство към Съветския съюз – да бъде заличено.

Източник: vesti.bg