Как Япония се справя с честите земетресения в страната

1

М ощно земетресение разтърси Западна Япония в първия ден от новата година, отне живота на десетки хора, разруши домове и породи опасения за още по-големи щети от вторични трусове, цунами и свлачища.

Япония не е чужда на земетресенията. Всъщност тя е сред най-сеизмично активните страни в света и е родното място на сеизмологията, науката, която изучава на земетресенията. Тук започва и изучаването на цунами (думата на японски означава пристанище и вълна). 

Япония редовно попада в заглавията на международните издания заради щетите, причинени от земетресения, най-значимото от които бе тройното бедствие връхлетяло страната през март 2011 г. – земетресение с магнитуд 9,0, цунами и ядрен срив, довел до най-тежката ядрена катастрофа в света след експлозията в ядрения реактор в Чернобил през 1986 г., отбелязва американският вестник „Вашингтон пост“. 

Земетресението в Япония: Жертвите вече са 92, в неизвестност са 242 души

Тройното бедствия по североизточното крайбрежие на Япония, отнело живота на близо 20 000 души, започва със земетресение с магнитуд 9,0, епицентърът на което беше в западната част на Тихия океан, на 72 километра от полуостров Ошика в региона Тохоку.

Според онлайн средство на американския Геоложки институт земетресението от 2011 г. е било 125 пъти по-мощно тазседмичното земетресение по отношение на общата енергия, която е била освободена. То предизвика цунами с вълни, достигащи над 40 метра, които пометоха и заличиха цели общини в районите с по-ниско надморско равнище. Придошлите води предизвикваха и авария в атомната електроцентрала „Фукушима Даичи“, което доведе до масова евакуация по крайбрежието поради опасения за изтичане на радиация.

Мозайка от тектонични плочи

Земетресенията се случват, когато две тектонични плочи се сблъскат и едната се приплъзгва под другата, при което се освобождава голяма. Япония е разположена върху четири основни тектонични плочи, което я прави едно от местата в света с най-голяма вероятност за сеизмична активност, пише „Вашингтон пост“.

Продължават да издирват оцелели след земетресението в Япония

„Колкото повече плочи има и, което е по-важно, колкото повече граници на плочи има в съседство или пресичащи страна като Япония, толкова по-голямо е взаимодействието между тези плочи, при което възникват земетресения“, казва Робърт Бътлър, почетен професор по геофизика от Университета в Портланд и Университета в Аризона. „Така че повече граници между плочите означават повече земетресения“, добави той. 

На Япония и околностите ѝ се падат 18 процента от земетресенията в света, казва Саеко Кита, сеизмолог в Международния институт по сеизмология и земетръсно инженерство в Ибараки, Япония. 

Япония и „Огненият пръстен“

Всяка година в Япония стават около 1500 земетресения, които са толкова силни, че могат да бъдат усетени от хората. Всъщност някаква сеизмична активност се регистрира приблизително веднъж на всеки пет минути, но силата ѝ не е достатъчна, за да бъде усетена от човек. 

Земетресението в Япония: Броят на жертвите продължава да расте, има опасност от свлачища

Често срещано е в зоната с формата на подкова – т. нар. „Огнен пръстен“, разположена по краищата на Тихия океан, да има множество земетресения. Зоната се простира от източния бряг на Австралия, в близост до Нова Зеландия, преминава през Малайския архипелаг, а след това източно от Япония, достигайки източните части на Русия. След това преминава през Берингово море, западното крайбрежие на Съединените щати, покрай бреговете на Мексико и Централна Америка, достигайки западно крайбрежие на Чили, преди да приключи в южната му част. По пътя на т. нар. „Огнен пръстен“ има над 400 активни вулкана. 

Това е геоложки активна зона, в която земетресенията, цунамитата и вулканите са често срещани явления. По данни на американския Геоложки институт и Международния информационен център за цунами около 80 процента от най-големите земетресения и цунамита в света се случват именно в този район.  

Тайван и Филипините се намират върху три големи тектонични плочи и също са податливи на земетресения, казва Луси Джоунс, сеизмолог, работила повече от три десетилетия в американския Геоложки институт.

Земетресението в Япония е изместило земята

И макар че Япония е по-голяма и по-населена страна от Тайван и Филипините, на нея се обръща много повече внимание, отчасти поради схващането, че бедствията в страната засягат повече хора, а и тя е значително по-добре подготвена за справянето с тях, казва Джоунс. Дългогодишната история на Япония в регистрирането и изучаването на последиците от земетресенията и цунамитата, както и разширената подготовка за справянето с подобни бедствия, подхранват по-голямата част от схващането, каза тя. 

„В действителност във Филипините и Тайван има толкова много земетресения, колкото и в Япония, но мисля, че част от схващането се дължи на факта, че Япония е разработила технология за справяне с тях“, казва Джоунс.  

Земетресението от 1 януари

Епицентърът на новогодишното земетресение и вторичните трусове, на западния бряг на Централна Япония, е близо до район, в който са станали и няколко силни земетресения във вътрешността на страната, твърдят експерти. 

Броят на жертвите след силното земетресение в Япония расте

Освен това трусът е бил откъм страната на Японско море, също познато като Източно море. По този начин тазседмичният трус се различава от повечето големи земетресения и цунамита в Япония, които предимно стават в източната част на острова, от страната на Тихия океан. Все пак през последните десетилетия няколко силни земетресения са станали именно от западната страна, казва Робърт Гелър, сеизмолог и почетен професор в Токийския университет.

„От време на време в Японско море има силни земетресения. Преди това земетресението, отпреди  няколко дни, последните бяха регистрирани през 1983 г. и 1993 г.“, каза Гелър. 

Реакцията на Япония при бедствия

Броят на загиналите при новогодишното земетресение в префектура Ишикава надхвърли 92 души, а 242 остават в неизвестност, като над 100 сгради и около 1000 жилища са били разрушени. 

МВнР с призив към българите в Япония заради силното земетресение

Очаква се броят на жертвите да продължи да расте , тъй като спасителите продължават да претърсват отломките след бедствието. Срокът от 72 часа, смятан за решаващ за намирането на оцелели след природни бедствия, изтече вчера, отбелязва Франс прес.

Япония измерва земетресенията по силата на това колко силно се разклаща земята, а не по магнитуда. Земетресението от 1 януари е било от най-високата 7-а категория по японската скала за интензивност, отбелязва „Вашингтон пост“. 

Преди един век, на 1 септември 1923 г., източното крайбрежие на Япония е връхлетяно от силно земетресение, останало в историята като Голямото земетресението в Канто. Интензивността на труса се включва към трусовете от 7-а категория или високите стойности на 6-а категория по съвременната японска скала. То поразява Токио, пристанището Йокохама и редица съседни префектури, отнемайки живота на 105 000 души. В тази бройка са включени и безследно изчезналите. Около 80 000 жилища са разрушени. Това земетресение дава началото на създаването на съвременните японски строителни стандарти, взимащи предвид рисковете от земетресенията. 

Мощни трусове в Япония: Евакуация заради цунами и хиляди без ток

При всяко голямо земетресение властите извършват преглед на щетите и актуализират своите строителни норми, като при последното голямо актуализиране през 1981 г. се въвеждат нови стандарти за сеизмична устойчивост. 

В отдалечените и по-слабо урбанизирани части на Япония, като например полуостров Ното, най-силно засегнат при сегашните трусове, голяма част от сградите са уязвими на щети и срутване, тъй като са построени преди 1981 г., казва Нобухито Мори, заместник-директор на Изследователския институт за предотвратяване на бедствия към Университета в Киото, Япония.

След земетресението в Кобе през 1995 г. японското правителство прави промени в стратегията си за реакция при бедствия, които му позволяват да събира информация в рамките на пет минути след бедствието, казва Гелер от Токийския университет. Това дава възможност на властите да изпращат по-бързо спасителни екипи в районите, засегнати от труса. 

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *