Как се отразява на мозъка средиземноморската диета

0

Когнитивният спад е по-малък при тези, които следват средиземноморска диета. Това сочат данни от френско проучване, проведено сред 840 души на възраст над 65 години.  

Болестта на Алцхаймер и други невродегенеративни състояния често започват с когнитивен спад. Той се изразява в бавна загуба на умствени способности. Изследванията показват, че хранителните навици, особено средиземноморската диета, могат да помогнат за предпазване от тази загуба. 

Вдъхновена от храни, традиционно консумирани в Крит, Италия и Южна Испания, средиземноморската диета дава приоритет на консумацията на плодове и зеленчуци, непреработени зърнени храни, риба, сирене и зехтин. 

Доказателствата сочат редица ползи от консумацията на подобни храни, включително подобряване на здравето на нашия мозък

Въпреки това има противоречиви резултати, вероятно поради използването на въпросници за диета, които са се попълвали от участниците.  

Проучванията са свързали определени биомаркери с когнитивното здраве, така че международна група от изследователи е възприела този подход, който те предлагат като по-точен начин за измерване на експозицията на храната и нейната връзка със здравните резултати. 

„Открихме, че придържането към средиземноморската диета, оценено от група диетични биомаркери, е свързано с дългосрочен когнитивен спад при по-възрастните хора“, казва единият от авторите на изследването, Алба Тор-Рока, диетолог и учен по обществено здраве в Университета на Барселона. 

Тор-Рока и колегите му са се задълбочили във връзка между средиземноморската диета и когнитивния спад при по-възрастните хора чрез задълбочен анализ на здравни и когнитивни данни, събрани в продължение на 12 години.  

Използвана е 14-точкова скала за създаване на метаболомичен резултат на средиземноморската диета (MDMS). Този резултат се основава на два възможни диетични метаболомни биомаркери за седем важни части от диетата: зеленчуци, бобови растения, плодове, зърнени храни, млечни продукти, риба и мазнини. 

Метаболомиката е изследване на малки молекули, наречени метаболити, които са продукти на клетъчни процеси. Техните нива могат да се променят в отговор на заболяване, диета и други фактори на околната среда. Учените могат да научат за нашето здраве и да намерят възможни биомаркери на заболяване чрез измерване на нивата на метаболити в проба, съобщава Science Alert. 

„В рамките на проучването е разработен диетичен метаболитен индекс“, казва ученият по хранене Кристина Андрес-Лакуева от университета на Барселона. „След като този индекс е известен, се оценява неговата връзка с когнитивното увреждане“, допълва тя.  

Серумните нива на специфични вещества, включително наситени мазнини, полифеноли, произведени от чревни бактерии, и други растителни химикали са били измерени от кръвни проби на участниците, събрани в началото на изследването. 

В продължение на дванадесет години на участниците са били тествани, чрез пет невропсихологични подхода, за да се определи тяхната когнитивна способност или увреждане. 

Изследователите са открили връзка между средиземноморската диета и когнитивния спад при по-възрастните индивиди, въз основа на резултати и серумни биомаркери. 

Хранителните ефекти върху здравето винаги са сложни, но като цяло констатациите затвърждават идеята, че диетичните модели могат да играят роля в поддържането на здравето на мозъка и намаляването на риска от когнитивно увреждане с напредване на възрастта.  

„Разработването на диетични метаболитни резултати, базирани на диетични модели, може да помогне за по-нататъшно усъвършенстване на мерките за оценка на диетата. Надяваме се да допринесе за по-доброто разбиране на биологичните механизми, чрез които диетата влияе върху когнитивното здраве на застаряващото население“, пишат авторите. 

По темата

Източник: vesti.bg