Как пандемията от COVID-19 се отрази на обучението по бизнес

0

COVID-19 преобърна академичния път на много студенти. Един от тях е Томас Едуардс. Изучавайки бакалавърска степен по бизнес в Манчестърския университет в Обединеното кралство, това, което започва за него като типичен опит в кампуса, се превръща в нова реалност на дистанционно обучение и изпити, когато настъпва пандемията, разказва Financial Times.

Едуардс се сблъсква с дигиталните платформи, докато полага изпитите си онлайн. 

„Беше доста дестабилизиращо, то напълно промени преживяването“, спомня си той.

Това преживяване го е насочило към решението да избере конвенционална присъствена програма за магистърската си степен, за разлика от онлайн алтернативаjd. Той записва магистратура по мениджмънт в областта на международния бизнес в Grenoble Ecole de Management във Франция между 2021 и 2023 г.

Опитът на COVID-19 ме накара да искам да бъда част от общност„, казва той. 

„Голяма част от стойността на бизнес училището не е това, което научаваш в класната стая, а хората, които срещаш, и връзките, които създаваш“, казва Едуардс.

Историята на Едуардс отразява подновеното предпочитание към обучението в кампуса след пандемията – особено сред по-младите студенти, които копнеят за по-лично обучение.

Ограниченията на COVID-19 принудиха програмите за придобиване на степен да се адаптират към онлайн предоставянето през голяма част от 2020 и 2021 г. Дори когато университетските кампуси отново отвориха врати след локдауна, бизнес училищата се стремяха да интегрират предимствата на технологиите в своите програми в кампуса. Те обаче се сблъскаха с хладен отговор, особено от страна на студентите магистри по мениджмънт, които обикновено започват тези курсове скоро след първата си степен.

„Това поколение има дълбоко вкоренен скептицизъм към онлайн обучението“, казва Роланд Зигерс, директор на отдел „Външна ангажираност и програми за ранна кариера“ в ESMT Берлин. За тези, които са завършили бакалавърската си степен по време на пика на пандемията, това сериозно е нарушило тяхното образование. Много от тях изразяват недоволство от некачествено виртуално обучение, което са получили.

„Това показва, че всеки път, когато решим да съберем класа виртуално, става изключително трудно да привлечем и задържим вниманието им“, казва Зигерс. 

Проучване на Tomorrow’s Masters, проведено от консултанта в областта на образованието CarringtonCrisp, съвместно с мрежата за развитие на управлението EFMD е показателно:

Делът на бъдещите магистри, които предпочитат онлайн или смесено обучение, е намалял до 29% тази година, като през 2022 година той е бил 38%. Почти половината от 1755-те глобални респонденти сега клонят към целодневно обучение в кампуса.

„Много от тях са завършили бакалавърската си степен по време на COVID-19 и са пропуснали част от студентското преживяване, затова отчаяно искат да се върнат в кампуса и да се възползват максимално от него“, казва Андрю Крисп, съосновател на CarringtonCrisp.

Тъй като все повече специалности стават цифрови, бизнес училищата трябва да преразгледат ролята на кампуса в света след пандемията. 

„Като преподаватели ние сме длъжни да се замислим за стойността на личното присъствие и как да направим този опит още по-значим.“

В перспектива много преподаватели подчертават значението на включването на онлайн обучението в магистърските програми, за да подготвят студентите за виртуалното сътрудничество, което все повече преобладава на работното място.

„Все още смятаме, че е важно да предоставим на студентите поне някакъв онлайн опит, тъй като в бъдеще те вероятно ще работят отчасти от вкъщи“, казва Селин Фос, програмен директор на магистърската програма по мениджмънт в международния бизнес в Гренобъл. Програмата използва технологиите, за да свърже студентите с професионалисти от цял свят и да ги подготви за развиващата се работна сила.

Освен придобиването на знания, изграждането на социални връзки и мрежи продължава да бъде привлекателно за обучението в университетските кампуси – предизвикателство, което е трудно да се възпроизведе ефективно онлайн.

„Ние сме дълбоко социални същества“, казва Никола Арно, директор на програмите в Audencia Business School в Нант. 

„Нашата отговорност е да съпътстваме тези млади хора с малък опит в изграждането на тяхната професионална идентичност, но също така в някои отношения и на тяхната лична идентичност.“

Някои институции намират равновесие. Audencia предлага на студентите възможността да завършат един семестър изцяло онлайн.

„От COVID-19 научихме, че не става въпрос да се върнем на 100 процента в присъствена форма, както беше преди, а да намерим правилния баланс“, казва Арно.

Тъй като технологиите продължават да се развиват, има надежда, че училищата могат да преосмислят онлайн преживяването отвъд видеоконференциите, предлагайки по-завладяваща и интерактивна виртуална среда, която да съперничи на личното обучение. 

„Надявам се, че с усъвършенстването на хардуера ще можем да осигурим по-добри преживявания“, казва Давид Суарес, заместник-декан на испанското IE Business School. 

„Трябва да отидем отвъд уебкамерите.“

Източник: vesti.bg