Как затворниците посрещат Коледа и Нова година?

Концерти, коледни работилници, конкурси ще има в затворите за празниците, съобщиха от Министерството на правосъдието.

С много настроение и хубава музика, Крисия даде старт на коледно-новогодишните празници в местата за лишаване от свобода. Младата изпълнителка, която представи България на детската „Евровизия“, изпя в Софийския затвор някои от най-известните коледни песни.

Празнични събития са предвидени и в останалите места за лишаване от свобода.

Справка на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ показва, че освен музикално-артистични програми, във всички затвори и затворнически общежития са организирани творчески ателиета и коледни работилници за изработване на украси, играчки, картички и сурвачки, които ще бъдат оценявани от представители на самодейните затворнически общности.

Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ организира и литературен междузатворнически конкурс на тема „Коледни желания“.

В голяма част от затворите, осъдените лица ще изработят картички и подаръци, които ще дарят на своите деца и близки. Жените в затвора в Сливен ще приготвят сладкиши и аксесоари за децата на лишените от свобода, в София ще има конкурс за баница между групите. Във Враца непълнолетните младежи от поправителния дом ще направят картички и рисунки за близките си, а във Варна театър „Българан“ ще представи пред лишените от свобода комедията „Под масата“.

Предвидено е да има подаръци за деца на социално слаби затворници от затворите в Белене, Бургас, Враца, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Сливен, София, Стара Загора.

Ще бъдат отслужени и празнични литургии. Представители на различни вероизповедания ще проведат тържествени молебени, водосвети, музикални програми и ще предоставят подаръци на социално слаби измежду лишените от свобода.

От Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ съобщават и че ще бъдат приготвени празнични менюта, съобразени с българските традиции и обичаи, а лишените от свобода ще могат да изтеглят новогодишни късмети. За Коледа и Нова година всички затворници имат право да получат допълнителна хранителна пратка, която да включва празнични ястия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Източник: bntnews.bg