Как диетите влияят на сексуалния живот на жените

0

Ч естотата на сексуалната дисфункция при жените в даден момент от живота им е висока – най-малко 40 %. Жените често се чувстват неудобно да говорят за сексуалните си проблеми пред лекарите си; а те често не са склонни да питат по темата.

Сексуалната дисфункция вероятно не се диагностицира достатъчно и рядко се лекува адекватно. Очевидно сексуалното здраве е тясно свързано с цялостното здраве. Хроничните състояния, включително неврологични увреждания, бъбречни заболявания, възпалителни процеси и рак, могат да повлияят отрицателно на сексуалното здраве.

Източник: iStock/Getty Images

Всички тези състояния, както и общото здравословно състояние, са силно повлияни от диетата на човека. За повечето американци нискокачествената диета се дължи на по-големия прием на „високо преработени храни“. Тези храни са предназначени да бъдат особено възнаграждаващи чрез добавяне на мазнини, сол или рафинирани въглехидрати, включително бисквити, сладолед, чийзбургери, пица, сода и сладки напитки с кафе.

Тези хранителни продукти предлагат приятен вкус, достъпност и лесна наличност. Хората често съобщават, че изрично избират да ядат силно преработени храни, за да подобрят положителните си емоции и да намалят отрицателните.

Предишни проучвания показват как нискокачествената диета може да повлияе негативно на мъжката сексуална активност. За съжаление, ролята на диетата за женската сексуалност не е добре проучена.

Предварителните данни по темата са ограничени, но предполагат, че диетата наистина влияе върху женската сексуалност. Скорошен преглед очерта как женската сексуалност се влияе от диети, които водят до метаболитен синдром, затлъстяване и хранителни разстройства.

Метаболитният синдром се характеризира с повишена инсулинова резистентност, образуване на плаки в главните артерии и затлъстяване. Тези състояния увеличават риска от инфаркт и смърт. Затлъстяването често е следствие от метаболитен синдром и може пряко да засегне сексуалното здраве.

По същество затлъстяването предизвиква прекомерни нива на възпаление в цялото тяло, което води до понижени нива на кръвния газ азотен оксид. Следователно притока на кръв към пикочно-половата система е намален, което води до намален приток на кръв към клитора и сексуално удоволствие.

Източник: iStock/Getty Images

Проучвания на жени със затлъстяване, подложени на бариатрична хирургия, съобщават за умерено ниво на подобрение в сексуалното функциониране, което се разсейва, когато жените се върнат към изходните си нива на тегло.

Проучвания, които включват нискокалорична диета и някои физически упражнения, откриват значителни подобрения в сексуалното функциониране, които корелират с намалено телесно тегло и подобрена инсулинова резистентност.

Някои скорошни проучвания предполагат, че средиземноморската диета може да облекчи сексуалната дисфункция на жените със затлъстяване и да намали кръвните нива на възпалителни цитокини.

Жените с други хранителни разстройства също са склонни да имат висок процент на сексуална дисфункция. Например, пациентите с булимия са склонни да бъдат импулсивни и да участват в по-рисково сексуално поведение, докато анорексиците съобщават за намалена възбуда и липса на оргазъм.

Какво се случва с жените, когато спрат да правят секс?

Индуцираният от диета метаболитен синдром и затлъстяването, заедно със значително повишаване на системното възпаление, натоварват тялото, което може да доведе до сексуална дисфункция.

Добрата новина е, че здравословната диета, като средиземноморската, може потенциално да изпълнява защитна функция.

По темата

Източник: vesti.bg