Как да разпознаем, че един човек е морално разединен

0

М оралното усещане ни прави хора. Важно е да размишляваме върху нашите действия и да ги насочваме в правилната посока за съвместно съществуване в обществото. Въпреки това има моменти, когато не се придържаме към нашите ценности, например когато излъжем или не си платим сметката в бара. Не всички неморални постъпки са извършвани от престъпници или антисоциални хора – всеки може да бъде морално разединен. Понякога дори не осъзнаваме колко вредни са нашите действия.

Ценностите и моралът се изграждат въз основа на взаимодействието с другите и това, което те ни казват, че трябва да правим. Дори когато имаме собствени ценности, можем да избираме да ги игнорираме и да нарушаваме правилата, без да се чувстваме виновни или засрамени – това се нарича морално разединение.

Ето и кои са признаците, че един човек е морално разединен:

  • Насилието или лъжата са законни в определени контексти

Най-общо казано човекът е честен и миролюбив, обаче може да се съгласи да излъже, за да защити приятел или да нападне някой, който обижда любимия му човек например.

  • Сравнението позволява да се оправдаят действията

Знаете, че определено поведение не е приемливо, но тъй като има много по-лоши ситуации, вие го оправдавате или минимизирате значението му. Например краденето на хляб не е толкова сериозно, колкото обир на банка. Да обидиш някого не е толкова сериозно, колкото да го набиеш. Следователно първите действия губят сериозност.

  • Неморалното поведение е приемливо, ако не вреди на никого

В тази светлина изричането на малка лъжа е приемливо, ако другият човек не разбере. И заемането на нечие притежание без негово разрешение е приемливо, стига да не му причинява голяма вреда.

  • Някои хора заслужават лошо отношение

Човекът разбира на теория, че нараняването на някого е грешно, но смята, че някои хора го заслужават. Нека го разгледаме в няколко сценария: вярвате, че едно дете трябва да бъде бито, за да се научи, или че съпруг или съпруга, които не се грижат за връзката си, заслужават да им бъде изневерено. 

  • Не винаги е виновен човекът, който постъпва лошо

Според морално разединените човекът, който постъпва лошо, не винаги носи отговорност за действията си. Например, ако едно дете е агресивно, отговорността е на неговите родители и учители, които не са успели да го възпитат. Ако служител съзнателно извърши измама, отговорният е началникът, който му е наредил. Ако човек е жертва на грабеж, той е виновен, защото не се грижи за вещите си.

  • Ако действате като група, няма индивидуални отговорности

Осъдителното действие, извършено в група, не допуска индивидуални отговорности. Например, ако няколко тийнейджъри са потрошили кола или са тормозили беззащитен човек, те не могат да бъдат обвинявани лично, тъй като са се поддали на натиск от връстници.

Рационализирането или оправдаването на нашите действия, минимизирането на тяхната важност или избягването от отговорност са често срещани начини за оневиняване на нарушено правило. Затова бъдете наясно как работят тези процеси и не им позволявайте да контролират поведението ви.

Още от автора:

Защо нашата личност се променя през годините?

Растенията, които е по-добре да не отглеждате вкъщи

Защо витамин B5 е толкова важен и как да си го набавим?

Седем признака, че диетата ви не е подходяща за вас

Големият дебат: Тичането или ходенето е по-полезно за здравето?

6 вредни навика, които ви пречат да успявате

Защо е важно да приемаме достатъчно протеин за деня

Каква е връзката между отслабването и витамин D?

Източник: vesti.bg