Как да освободим повече място в компютъра

0

М одерните компютри изобилстват от данни. Потребителите съхраняват в тях най-различни файлове – документи, филми, игри, музика, снимки и др. Генерирането на файлове днес става неусетно и компютрите се препълват с много информация, която често е ненужна и пречи на добрата работа на системата.

Задръстването на твърдия диск на компютъра с файлове ще влоши стабилната работа на Windows и приложенията. Освен това не позволява добавяне на нови, по-важни файлове, инсталиране на приложения, игри и т.н. Онлайн изданието How-to Geek посочва няколко съвета как лесно да се освободи място в паметта на компютъра.

Най-лесният начин е чрез Disk Cleanup. Това е вграден инструмент в Windows, който съществува от години. Той е ефективен най-вече за почистване на временни и ненужни системни файлове. Може да се активира чрез File Explorer > клик с десен бутон на мишката върху диска/партицията, която трябва да се почисти и избиране на опцията Properties > Disk Cleanup (Details за Window 11).

Как по-лесно да отваряме нови табове в браузъра си

Чрез опциите за почистване на системни файлове и кеширани данни, може да се почисти значително количество пространство, особено в партицията, в която е инсталиран Windows.

При Windows 11 Disk Cleanup е променен  с по-прегледен интерфейс точно какво може да се почисти и какво ще е влиянието му върху системата.

Втората стъпка е да се деинсталират приложения и игри, които не се използват. Това става от менюто с настройки в секция System > Apps & Features. Тук ще има списък с всички инсталирани програми, игри и системни приложения. Важно е да се внимава какво се деинсталира, за да няма проблеми за системата.

Microsoft подготвя изцяло нова версия на Edge

Windows ще може да използва Linux приложения

Друг чест проблем е натрупването на дублирани файлове. Това се получава най-често при правене на резервни копия от телефони и други устройства. Дублирането на снимки, песни и други файлове може да се окаже една от основните причини за недостатъчно място в компютъра. Windows не разполага вграден инструмент, така че трябва да се избере допълнително приложение. Някои от тях са безплатни и ще свършат добра работа, като позволяват откриване и сравняване на потенциално дублираните файлове, за да може потребителят сам да прецени коя версия да запази.

Microsoft приключи с Windows 7 и 8

Windows 10 и Windows 11 имат и функцията Storage Sense. Това е система, която позволява автоматична проверка и почистване на файловете, включително дублирани или неизползвани определено време. Storage Sense може да се настройва според желанието на потребителя и има по-скоро функция за превенция да не се натрупват файлове занапред. Тя може да се активира като се отвори Start менюто и се напише Storage Sense с клавиатурата и се избере първият резултат. Функцията се активира с един клик и може да работи както с настройките по подразбиране, така и те да бъдат променени според желанието на потребителя.

Три малки, но полезни новости в Windows 11

Windows 11 се отваря за уиджети от трети лица

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Източник: vesti.bg