Как близък съюзник на САЩ купува руски петрол на цени над тавана

8

Е дин от най-близките съюзници на Вашингтон в Азия сега купува петрол на цени над тавана наложен от САЩ и ЕС, съобщава „Уолстрийт джърнъл”.

Япония е накарала САЩ да се съгласят с изключението, заявявайки, че има нужда от петрола от Русия.

Нещо повече, докато много европейски страни намалиха зависимостта си от руските енергийни доставки, Япония увеличи покупките си на руски природен газ през последната година.

Северна Корея с нови ракетни провокации

Тя е единствената страна от Г-7, която не доставя оръжия на Украйна.

Японският министър-председател Фумио Кишида беше последният лидер от Г-7, посетил Киев след началото на руската инвазията.

Официално Токио заявява ангажимент да подкрепя Украйна, но с оправданието, че не може да изпраща оръжия поради ограниченията за износа, които японското правителство само е наложило.

„Категорично няма да допуснем възмутителните руски действия и налагаме строги санкции на Русия, за да спрем инвазията възможно най-скоро”, коментира главният говорител на правителството Хирокадзу Мацуно.

Покупките от Япония на руски петрол, макар и разрешени от САЩ, представляват нарушаване на единството за налагане на глобален таван от 60 долара за барел върху суровината.

Изненадваща визита: Премиерът на Япония пристигна в Киев

Той по принцип работи, тъй като дори държави, които не са американски съюзници, се страхуват от възможни санкции от САЩ, ЕС и Австралия.

По-голямата част от руския петрол, доставян преди за европейските пазари, сега е насочен към Китай, Индия и Саудитска Арабия, но те купуват суровината с големи отстъпки и на практика, за разлика от Япония, не нарушават ограничението на цената.

Официален представител на японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността коментира, че Токио си е осигурило достъп и до природен газ от руския газопровод „Сахалин” 2:

„Направихме това с оглед да имаме стабилни доставки на енергия за Япония”.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *