Какво се случва с офанзивата на Украйна срещу Русия

129

М инните полета в Южна Украйна са толкова гъсти, че войските, които се опитват да освободят района, могат да напредват само едва-едва, споделя пред Си Ен Ен войник, участващ в украинското контранастъпление.

През всичките си години на служба той никога не е виждал толкова много мини. А използването на минни полета бе обичайна защитна тактика и от двете страни във войната в Донбас, започнала през 2014 г.

Войникът, който е поискал да бъде идентифициран с позивната си „Легион“, определя действията на украинската армия като „доста успешни и ефективни“ предвид обстоятелствата.

„Ако тя избухне, ще бъде 10 пъти по-мащабно от Чернобил“

Гъстотата на минните полета показва, че Русия се е отказала от идеите си за по-нататъшно настъпление, защото, както забавят украинските войски, мините биха спрели и всяка руска атака.

Западните съюзници на Украйна обаче започват да се притесняват от факта, че напредъкът на дългоочакваната контраофанзива се измерва в метри, а не в километри, посочва Си Ен Ен.

Те са наясно, че Украйна не може да победи Русия без тяхна помощ. Но по-бавното от очакваното темпо на контранастъплението означава, че тяхната подкрепа може да стане все по-неустойчива, ако конфликтът се проточи.

Какво става в Запорожие, съобщава се за ожесточени боеве

Много от страните, които подкрепят военните усилия на Украйна, се борят с висока инфлация, повишаващи се лихви и бавен икономически растеж. Техните лидери, някои от които са изправени пред избори през следващата година и половина, трябва да оправдаят огромното количество ресурси, изпращани в Украйна, докато собствените им избиратели се борят с икономически трудности.

Това може да се окаже изключително сложно, ако няма успехи на бойното поле, с които да се оправдае ползата от помощта за Украйна.

Засега подкрепата на Запада изглежда непоколебима. Но множество украински и западни официални лица признават, че контранастъплението не отбелязва значителен напредък.

Линиите на фронта в Южна и Източна Украйна не са се преместили много през последните месеци, а руските войски са имали достатъчно време да се окопаят.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg