Какво се случва в тялото, ако се разходим само две минути след хранене?

1

Л ека разходка само за две минути след хранене може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар и по този начин да намали риска от развитие на диабет тип 2, според проучване, проведено в университета в Лимерик в Ирландия.

Изследванията показват също, че най-доброто време за разходка е в рамките на 60 до 90 минути след хранене . През този период нивото на кръвната захар е на върха. Освен това в това изследване беше показано, че разходката след хранене осигурява допълнителни ползи, особено ако е по-дълга.

Източник: Getty Images

Що се отнася до кратките леки разходки, те също са полезни за хора, които вече имат диабет или високо кръвно налягане. Ходенето, както и стоенето, могат да имат положителен ефект върху нивата на глюкозата.

А именно, след хранене глюкозата се освобождава в кръвта, което води до леко повишаване на нивата на кръвната захар. Въпреки че малките пикове не са необичайни, поддържането на нивата на захарта е от съществено значение за управлението на диабета и при активно мускулно ангажиране по време на ходене, те са тези, които абсорбират излишната глюкоза от кръвния поток.

По-добрият кръвен поток е от решаващо значение за нашите мускули, крайници и органи, което води до по-здрава кръвоносна система.

Разходката след вечеря също освобождава серотонин, който помага за по-добър сън, регулира апетита, насърчава позитивното мислене и подобрява паметта.

Източник: iStock/Getty Images
 • Допълнителни ползи от ходенето след хранене

Ходенето след хранене, както и ходенето като цяло, има много предимства. Независимо дали имате високо кръвно налягане, диабет или по друг начин сте здрави, наслаждаването на кратка разходка след хранене ще подобри цялостното ви здраве.

Някои от предимствата на ходенето след хранене са:

 • регулиране на функцията на червата
 • оптимизиране на лимфната система
 • подобряване на кръвообращението
 • освобождаване на хормони на щастието.

Как да превърнем ходенето в рутина?

Важно е ходенето да ви е удобно и да ви стане любимо занимание, дори забавление.

За да направите изживяването си по-приятно, можете:

 • слушайте музика или аудиокнига
 • помислете за деня си или планирайте деня си
 • доведете компания и използвайте разходката за общуване.
Източник: Thinkstock/Getty Images

Ако излизането на разходка не е опция в даден момент, например поради лошо време, заменете го с друго занимание.

 • танцувайте, докато вървят рекламите
 • марширайте на място, докато миете съдовете
 • скочете, докато чакате водата да заври за кафе или чай
 • ходете, докато говорите по телефона.

Това са само няколко идеи, но можете сами да измислите други дейности, които да заменят разходката. Но при всяка възможност излезте на чист въздух и се разходете.

И накрая, бихме искали да отбележим, че е важно да адаптирате всяка физическа активност, включително тази, към вашето здраве и физически ограничения. Ако е необходимо, консултирайте се с Вашия лекар.

Източник: vesti.bg