Какво представлява "цитаделата", спасила моряците от кораба "Сентръл парк"?

Помещението по сигурност или така наречената „цитадела“ е спасила танкера „Сентръл парк“ след отвличането. Корабът, на борда на който има двама български моряци, беше похитен в неделя край бреговете на Йемен.

„Сентрал парк“ плава под либерийски флаг и се управлява от компанията Zodiac Maritime със седалище в Лондон. Собственост е на израелския милиардер Еял Офер. Това е второ нападение на кораб в Червено море. Преди седмица друг кораб с българи на борда – „Галакси лийдър“, беше отвлечен от йеменските хути.

Макар да е плавал с изключени приемо-предаватели, за да не бъде локализиран, танкерът „Сентръл парк“ е нападнат. Въоръжените похитители се качилили на борда му в неделя сутринта, но били забелязани от моряците, които успели да стигнат до цитаделата. Капитанът подал сигнал за случващото се, на който отговорил американски военен кораб. Така танкерът „Сентрал парк“ и екипажът му били спасени.

„Цитаделата е специално помещение, което е пригодено да издържи определено време – повече от 4 часа. Целият екипаж да бъде на сравнително безопасно място, да се ограничи достъпът на тези, които искат да завладеят кораба“, каза к.д.п. Иван Станойков, Български морски квалификационен център.

Моряците от „Сентръл парк“ били скрити в цитаделата близо 10 часа. Помещението разполага с кислород, вода, храна, средства за оказване на първа помощ и сателитен телефон. От тази високотехнолична стая дори може да се управлява плавателният съд, докато пристигне помощ.

„Да запазиш контрол на кораба, било по отношение само на машината или дори да го управляваш. Новите кораби го могат, без да си на мостика, от машината се управлява. При добра организация, на корабите, на които съм бил аз 48 часа без проблем може да издържиш“, обясни к.д.п. Иван Станойков.

Според специалистите по сигурността, при атака трябва да се спазват предписаните протоколи.

„Цялата работа се състои в това да можеш да събереш екипажа на сигурно място за късо време. Моите хора в рамките на 5 минути се събираха, без значение кое време е“, каза капитан Станойков.

Танкерът „Сентръл парк“ е натоварен с фосфорна киселина и е плавал от Египет към Индия. Корабът е бил заплашван от йеменските хути – ще бъде атакуван, ако не се отклони към пристанище Ходейда. Все още не е ясно кои са нападателите и как са напуснали танкера. След тази екстремна ситуация на моряците вероятно ще бъде предложена смяна.

Източник: bntnews.bg