Какво очаква армията на Израел в Газа

177

И вицата Газа изглежда ще се превърне в сцена за смъртоносна, изтощителна и дълга военна операция.

Днес Израел призова цивилните да се евакуират от град Газа, включително персонала на ООН, в рамките на 24 часа, предава БГНЕС.

След кървавата терористична атака на „Хамас” в събота, Израел започна въздушни удари срещу палестинците, но междувременно мобилизира 300 000 души, което ясно показва, че предстои мащабна сухоземна операция.

УНИЦЕФ: Децата на Газа плащат най-високата цена и стотици са убити

Ударите бяха предназначени „да елиминират командването и контрола на Хамас, ключови лидери, тунели, складове за оръжия и ракетни установки, за да се намали рискът от ракетни удари срещу израелски цивилни и рисковете за военните по време на наземната операция”, коментира експертът по отбраната Алекс Плицас от Атлантическия съвет.

„Израелците ще изпратят всички свои елитни части, бронирани превозни средства, механизирана пехота, сапьори, командоси и специални подразделения”, смята Пиер Разу от Средиземноморската фондация за стратегически изследвания.

Израел подкрепя създаването на безопасни зони в Газа

Те ще имат подкрепа от артилерия, дронове, бойни самолети и хеликоптери.

Първоначалната цел може да бъде разделянето на ивицата на две, по линията между градовете Рафах на юг и Газа на север.

Разу очаква „механизирани и бронирани операции за превземане на главните пътища, както в Бейрут през 1982 г., преди координирано нападение във всички посоки по суша, море и въздух”.

Операцията вероятно ще започне през нощта, добавя Разу, тъй като „Хамас” е лишен от електричество, докато израелските бойци са оборудвани с най-новите устройства за нощно виждане.

Технологичното превъзходство обаче не предлага лесни решения.

Градската война винаги е представлявала „една от най-сложните тактически и логистични среди” за всяка армия, посочва Андрю Галер от британската разузнавателна фирма „Джейнс”.

Египет отказа да допусне палестинци на своя територия

Бойците на „Хамас” ще действат в лабиринт от тесни улички, свързани с мрежа от тунели, която израелските разузнавателни служби познават само частично.

„В историята на градската война за една единствена сграда като опорна точка може да отнеме дни, седмици или месеци, за да се разчисти”, подчертава Спенсър.

При това „Хамас” също е тежко въоръжена. Още през 2014 г. терористичната организация разположи 2500-3500 бойци, оборудвани с ракети, минохвъргачки, противотанкови управляеми ракети, гранатомети и автомати. Сега терористичната групировка има десет пъти повече хора.

А арсеналът ѝ също се е увеличил, добавя Спенсър, подчертавайки, че сега терористите имат и „пълния спектър от дронове”.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, знаейки, че цялото му политическо наследство е заложено на карта, си постави максималистична цел.

„Точно както „Ислямска държава” беше смазана, Хамас ще бъде смазан”, каза Нетаняху.

Това изречение подготвя израелската армия за дълга битка.

„Единственият начин Израел да постигне целта си за елиминиране на военния капацитет на „Хамас” е градската война къща по къща, блок по блок”, посочва Плицас: „Това може да отнеме няколко месеца, като се има предвид размерът на Газа, броят на терористите, желаещи да се бият, броя на скривалищата и обемът на цивилното население.”

Цивилните в Газа са изправени пред ужасяващо изпитание. Терористите от „Хамас” ще се опитат да ги използват като жив щит.

Повече от 423 000 вече са напуснали домовете си, но са изправени пред малко възможности за бягство, тъй като границите на Газа са затворени от всички страни.

Източник: vesti.bg