Какво означава Rizz, думата на годината според Оксфордския речник

2

Т ерминът rizz, използван от поколението Z за описване на способността на някого да привлича или съблазнява друг човек, е думата на годината според издателството на Оксфордския речник, предаде Асошиейтед прес.

Тя надделя над Swiftie (дума, използвана за ентусиазиран фен на певицата Тейлър Суифт), situationship (неофициална романтична или сексуална връзка) и prompt (указание, дадено на програма за изкуствен интелект) в годишното решение на експертите от издателството на многотомния Оксфордски речник на английския език. 

Четирите думи финалисти бяха избрани чрез публично гласуване, а победителят беше обявен днес.

Смята се, че rizz произлиза от средата на думата charisma (харизма). Избраната за слово на годината „показва начина, по който по-младите поколения създават пространства – онлайн или на живо, в които те притежават и определят езика, който използват“, каза издателят.

„От дейностите до запознанствата и по-широката култура, тъй като поколението Z започва да оказва все по-голямо влияние върху обществото, различията в перспективите и начина на живот се проявяват и в езика“.

През 2022 г. обяви за дума на годината goblin mode, който означава „необичаен модел на поведение, отхвърлящ обществените норми и очаквания“.  

Източник: vesti.bg