Какво означава, когато сънуваш конкретен човек

0

А ко някога сте сънували някой неочакван човек, например бивш, колега или влюбен, може би се чудите защо някой може да се появи в сънищата ви. Макар че сънищата често са съсредоточени върху дневните ви мисли и тревоги, те могат да отразяват и несъзнателните ви мисли или чувства към другите. В други случаи сънищата могат символично да представят нещо съвсем друго.

Сънуването на някого може да разкрие неосъзнати чувства

Психоаналитикът Зигмунд Фройд изиграва важна роля за свързването на тълкуването на сънищата с областта на психологията. Фройд смята, че сънищата са един от начините за достъп до несъзнаваното. Фройд описва несъзнаваното като огромен резервоар от мисли, чувства и желания, скрити от съзнанието.

Осем препоръки за здрав и спокоен сън

Въпреки че съдържанието на несъзнаваното не е пряко достъпно, Фройд все пак вярва, че тези мисли, спомени и желания все пак могат да окажат влияние върху поведението. Фройд също така вярва, че несъзнаваното може да бъде изследвано чрез процеси като анализ на сънища, свободни асоциации, хипноза, фройдистки подмятания и психоанализа.

Фройд е вярвал, че изваждането на несъзнаваната информация наяве може да помогне за облекчаване на психологическото страдание. Ако сънувате някого, който ви е разстроил, притеснил или просто озадачил, изследването на значението на съня ви може да ви помогне да разберете какво може да означава той.

Защо някой се появява в сънищата ви?

Според Джеси Лайън, лицензиран консултант по психично здраве и собственик на Lyon Counseling в Каселбъри, Флорида, за да разберем какво означава да сънуваме някого, е важно първо да разберем, че сънищата предават информация на две различни нива. Тези нива са известни като проявено съдържание и латентно съдържание.

Зигмунд Фройд е известен с това, че описва тези два аспекта на сънищата в своята фундаментална книга „Тълкуване на сънищата“. Фройд предполага, че сънищата са силно символични и съдържат буквални значения (проявено съдържание) и символични значения (латентно съдържание).

Това са образите и сюжетът, които си спомняте след събуждане. Ако сънувате някого, проявеното съдържание ще бъдат подробностите за този човек, външният му вид, събитията, които се случват, и взаимодействията, които имате в рамките на съня.

„Проявеното съдържание е много буквално и ще комуникира с вас директно за проблем, който имате, или ситуация, която сте преживели“, обяснява Лион. „Например може да сънувате, че влизате в спор с романтичния си партньор, защото в момента преживявате конфликт във връзката си; това е съвсем пряка обработка на сънищата.“

Друг пример може да бъде сън за посещение на концерт с близък приятел, когото не сте виждали от дълго време. Проявеното съдържание ще бъдат събитията, думите и реакциите на приятеля ви, както и другите сетивни и възприемателни елементи, които преживявате като сънуващ.

Проявеното съдържание обаче може да не отразява непременно основното значение на съня. Именно чрез анализиране на скритото съдържание – или символичното значение – можете да получите по-добра представа за значението на съня си.

Латентното съдържание на съня, отбелязва Лион, е много по-лично и емоционално. То включва подсъзнателното значение на съня или това, което тълкувателите на сънища биха казали, че е скритият смисъл зад съня ви. В предишния пример за спор с партньора, обяснява Лион, това може да означава, че човекът се бори с чувството, че не заслужава любовта на партньора си.

Сладки сънища: Ето витамините, които ни помагат да спим добре

Ако сънувате приятел, когото не сте виждали от години, това може символично да представлява подсъзнателен копнеж за възстановяване на връзката или желание да намерите решение за неразрешени чувства. Или пък може да показва по-широко желание за повече социални връзки и общуване като цяло.

Примери за символика на сънищата

„Ако някога видите, че някой се появява в сънищата ви, попитайте се: „Какво символизира този човек за мен?“. Лион предлага. Ако това е вашият:

Сънуване на романтика и взаимоотношения

Какво означава, ако сънувате, че сте влюбени или че се срещате с някого? Ако сънувате влюбени, може да става въпрос за очевидното значение – интересувате се от това да бъдете с тях в романтичен план. Въпреки това, отбелязва Лайън, това не е задължително да е цялата история.

Тъй като сънищата имат явно (или буквално) съдържание и латентни (или по-символични) значения, от съществено значение е да се вземат предвид и двете. Проявеното съдържание на сънищата ви може да разкрие по-дълбоки, подсъзнателни значения, които си струва да бъдат проучени.

Това е нещо, за което може да се замислите, особено ако имате романтичен сън за някой, който не е непременно потенциален романтичен партньор (например такъв на приятел или шеф).

„Романтичното участие е свързано преди всичко с връзката. Така че, ако сте на среща или дори правите секс с някого, когото не бихте очаквали, този човек символизира област от живота ви, с която трябва да се свържете по-дълбоко“, обяснява Лион.

Значение зад романтичните сънища за някого

Според Лион тези сънища може да се отнасят по-скоро за:

Контрол над собствения ви живот: „Ако сънувате секс с шефа си, може би всъщност не искате да правите секс с него, но определено трябва да помислите как се свързвате със собствения си авторитет и асертивност по отношение на посоката на живота си.“  
Освобождаване от емоционален багаж: „Ако сънувате секс с бившия си приятел, може и да не искате да се върнете към него, но определено трябва да помислите с какъв нерешен багаж от миналото си трябва да се свържете и да го пуснете.“ 
Лично израстване: „Ако сънувате секс с ваш приятел, помислете кои са най-важните характеристики на вашия приятел. Има вероятност умът ви да се опитва да ви научи как да израснете като личност и да се свържете с тези възхитителни личностни характеристики.“

Какво могат да ни кажат сънищата за някого

12 от най-често срещаните сънища и тяхното значение

Сънищата могат не само да ни дадат представа за нашите подсъзнателни мисли, чувства, желания и страхове. Те могат също така да предложат перспектива, която може да помогне за задълбочаване на взаимоотношенията ви по начин, който подкрепя връзката и психическото благополучие.

Важно е да помним, отбелязва Лион, че всички многобройни роли, които играем в живота, действат като герои, които живеят в съзнанието ни. Персонажите, които играем (като родители, партньори, приятели или колеги), съставят цялостната картина на това, което сме като личности.

„Като се научим да разбираме и приемаме всички различни персонажи, които живеят в нас, ние ставаме по-пълноценни като личности и след това можем да обичаме другите с по-голяма емпатия и разбиране“, казва Лион.

Важно е да се помни, че тълкуването на сънищата е много лично. Конкретното значение на някой, който се появява в съня, зависи от фактори, които са уникални за вас. Разглеждането на сънищата ви и опитите да разберете тяхното значение, както буквално, така и символично, може да ви даде по-голяма представа за собствените ви мисли, емоции и взаимоотношения.

„Това е силата на сънищата!  Да ни помагат да израстваме и да разбираме себе си по начини, които никога не бихме могли да направим, докато сме будни, и благодарение на тези прозрения да намерим мир в себе си и да пренесем този мир към другите“, казва Лион.

Сънуването на някого означава ли, че той мисли за вас?

Не, ако сънувате някого, това не означава, че той мисли за вас. Вашите сънища са изключително лични, субективни преживявания, които са продукт на вашия индивидуален ум, опит, възприятия, емоции и спомени.

Ако сънувате някого, много по-вероятно е това да е отражение на собствените ви мисли и подсъзнателни чувства, вместо да показва как той се чувства или мисли за вас.

Сънищата могат да дадат представа за взаимоотношенията и да ви помогнат да разберете по-добре чувствата си. Важно е обаче да не правите изводи за това, какво биха могли да мислят другите, въз основа на вашите сънища.

Могат ли двама души да имат един и същи сън?

Сънищата са уникални за всеки отделен човек. Въпреки че двама души със сигурност могат да сънуват една и съща тема или да имат сходни сънища, техните сънища все пак ще се различават по различни начини.

Приликите в сънищата на двама души най-вероятно се дължат на фактори като споделен опит, връзки и културни влияния. Например двама приятели, които са присъствали на едно и също събитие, може да имат сънища със сходни елементи.

Съществуват общи теми на сънищата, които често се появяват в сънищата на много хора. Някои неща, които хората често сънуват, включват закъснение, падане, летене, дейности, свързани с училището, секс и преследване.

По темата

Източник: vesti.bg