Какво време ни очаква в края на седмицата

0

В петък през по-голямата част от деня в западните райони от Дунавската равнина и Горнотракийската низина, и котловините от Югозападна България ще се задържи предимно облачно и мъгливо, като временно подобрение на видимостта ще настъпва в часовете около обяд. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Над останалата част от страната ще преобладава слънчево време с разкъсана средна и висока облачност. В Източна България и Предбалкана ще духа умерен и временно силен югозападен вятър, с който над страната ще се пренася топъл въздух.

Преобладаващите минимални температури ще бъдат между – 2° и , по-високи в източните райони.

Максималните температури ще бъдат между 15° и 20°, значително по-ниски: 10° в районите с трайна мъгла.

В София минималната температура ще бъде около минус , максимална – около.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за декември и ще продължи да се понижава.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време с разкъсана средна и висока облачност. В сутрешните часове на места по крайбрежието още има намалена видимост. Ще духа умерен и временно силен югозападен вятър. Максимални температури: 14°-20°. Температурата на морската вода е 10°11°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще преобладава слънчево време с разкъсана средна и висока облачност. Ще духа силен, по билата и бурен югозападен вятър, с който ще продължи преносът на топъл въздух. Температурите значително ще се повишат и максималната на височина 1200 метра ще е около 14°, на 2000 метра – около.

В събота с югозападен вятър затоплянето в планините и в Източна България ще продължи, а в котловините и в западната част от Дунавската равнина и Горнотракийската низина, ще се задържи мъгливо и сравнително студено. Минималните температури ще са от в районите с мъгла до 12°14° в местата с южен вятър. Дневните температури ще са от в крайните северозападни райони до 18°20° на много места в Източна България. Над страната ще има разкъсана висока облачност, която вечерта от северозапад ще се увеличава и вплътнява. През нощта срещу неделя ще започнат валежи от дъжд. С ориентиране на вятъра от северозапад ще нахлува студен въздух.

В неделя ще бъде ветровито и облачно, с валежи, предимно от дъжд. Температурите ще са с малък дневен ход – по-ниски в Западна България, докато в югоизточните райони ще е все още топло. Вечерта и през нощта срещу понеделник, с продължаващото застудяване, дъждът ще преминава в сняг.

Пълна прогноза за времето в страната четете в Sinoptik

Източник: vesti.bg