Какви опасности крие чопленето на носа

1

Б ъркането в носа може да причини дупка между кухините. Разбира се, това звучи фантастично, но специалистът по УНГ Лор Зайцев уверява, че опасността е съвсем реална. И като цяло, чопленето на носа е ужасно лош навик, който влияе неблагоприятно на лигавицата и създава чувство на дискомфорт, което постоянно преследва човек. И това да не говорим за кървенето, което в определен момент просто ще спре да спира.

Както обясни оториноларинголог Владимир Зайцев, ако си бръкнете в носа, лигавицата ще започне да изсъхва все повече и повече, ще се оцветява, а кръвта от своя страна ще образува корички, които вие ще искате да отчоплите. Това е омагьосан кръг, от който е трудно да се излезе.

„В резултат на това това ще доведе до перфорация на носната преграда, когато лигавицата изсъхне, хранителната функция е нарушена, всичко това води до появата на дупка между носните кухини“, предупреди Зайцев.

Ще има повече корички и слуз, а носът ще започне да издава свирещи звуци, тъй като се е появила нова дупка, през която минава въздух. И в резултат на това постоянен дискомфорт и тревожност. Така че по-добре дръжте пръстите си далеч от ноздрите си, съветва специалистът. 

Източник: vesti.bg