Каква е стойността на "не подкрепят никого" на изборите?

И на предстоящите избори гласуващите с „Не подкрепям никого“ отново ще са толкова много, че ако този избор беше за партия, биха могли да я вкарат в Народното събрание. И то между 10 и 12 депутати. Това показват прогнозите на социолозите.

„Цената“ на един депутат на тези предсрочни парламентарни избори ще бъде под 10 000 гласа. Кого обаче подкрепяме, когато не подкрепяме никого и как се отразява това на избирателната активност?

Вече 8 г. „Не подкрепям никого“ присъства в бюлетината. След 21 дни предстоят седмите парламентарни избори и вторите европейски, на които може да се огради тази опция. Последният предсрочен вот за Народно събрание през април миналата година показа, че ако това квадратче беше партия или коалиция, щеше да вкара 11 депутати. Тогава така гласуваха 109 000 души. Очакванията на експертите са това да се повтори и на 9 юни.

„Вероятно ще е около този диапазон – между 100, 100 и няколко до 107-108 000 гласа, но това са, разбира се, хипотетични числа. Самото квадратче беше въведено като опция заради това, че през 2016 година с промените в Изборния кодекс тогава самото гласуване стана задължително и това беше опция, която да позволи на хората да си изразят мнението по този начин. През 2017 година Конституционният съд отмени наложените наказания, които следваха, ако не се гласува.“, каза Светлин Тачев от “Галъп интернешънъл”.

През годините „Не подкрепям никого“ имаше различни измерения. За първи път се използва на президентските избори през 2016 година и тогава на първи тур събра 214 000 гласа. Няколко месеца по-късно на парламентарните избори близо 88 000 предпочетоха да гласуват така.

„Особено от 21-ва година насам всъщност гласовете „Не подкрепям никого“ на парламентарни избори нарастват значително. Това са хора, които очевидно имат желание да гласуват, но не намират кандидат, за когото да гласуват“, обясни Диана Ефтимова от Института за развитие на публичната среда.

„Колкото повече нараства изборът на това квадратче показва, че хората нямат алтернатива и търсят нещо различно от това, което им се предлага – в случая – това е и единствената опция за изразяване на протестен вот“, заяви Светлин Тачев.

„Имаме към 6000 кандидати, 30 партии и коалиции. И хора, които не припознават нито една формация или кандидат в листа в неговия район“, допълни Диана Ефтимова.

Този избор не участва при разпределението на мандатите за партиите, но вдига активността, за разлика от невалидните бюлетини.

„Това, което прави „Не подкрепям никого“ в пропорционалния вот, на практика само повишава избирателната активност, гласът е валиден, действителен, но не се отчита при формирането на 4-процентната бариера. Не подкрепям никого при мажоритарен вот – тогава той има ролята на кандидат. При балотаж е възможно да се стигне до куриоз, когато един кандидат се бори с „Не подкрепям никого“, коментира още Светлин Тачев.

Активността на избори у нас за последно над 50% е била на парламентарните избори през април 2021 година.

„Колкото по-висока е избирателната активност, толкова по-легитимен е законодателният орган, в случая Народното събрание“, подчерта Светлин Тачев.

Ако на предстоящите избори активността е сходна с тази на вота от миналата година, за да влезе в парламента, най-малката формация трябва да прескочи прага от 101 000 гласа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg