Каква е разликата между дизел и бензин?

2

И зареждаме колите си и с двете, но използването на грешния може да бъде катастрофално.

Всеки, който някога е зареждал колата си с гориво е усещал страха: дали току-що заредих с дизеловата помпа или с бензиновата? Сбъркайте и ще имате големи проблеми, но защо тези две горива са толкова различни?

Както дизелът, така и бензинът могат да се използват в двигатели с вътрешно горене, но те имат различен химичен състав и свойства, които драстично променят начина, по който трябва да се запалят.

Каква е разликата между дизел и бензин?
Петролът, по-известен на някои като бензин, е леко гориво, съставено от късоверижни въглеводороди. Той използва искрово запалване, което означава, че свещта запалва бензиновите пари, за да задвижи нещата. Двигател с бензиново гориво прави това, като комбинира бензин с въздух, компресира го и след това го запалва, създавайки малка, контролирана експлозия, която генерира мощността, необходима за завъртане на колелата. Този цикъл на запалване и експлозия продължава, изпращайки колата ви по пътя.

Дизелът, от друга страна, е по-тежко гориво, съставено от дълговерижни въглеводороди. Вместо искра, той използва само запалване чрез сгъстяване, при което въздухът се смачква, докато се прегрее и запали дизела. Компресирането на въздух генерира топлина, тъй като молекулите, които се движат постоянно, в крайна сметка имат все по-малко пространство за движение, което ги кара да се движат все по-бързо и по-бързо. Кинетичната енергия повишава температурата, докато стане достатъчно висока, за да запали дизела и готово, вие сте в движение.

Не е тайна, че както бензиновите, така и дизеловите двигатели отделят вредни емисии, причинявайки замърсяване, което заплашва общественото здраве и допринася за влошаването на климатичната криза. Поради тази причина правителствата по света започват да обмислят или дори да прилагат забрани за бензинови и дизелови автомобили до 2030-2040 г., за да намалят смъртността от заболявания, свързани със замърсяването на въздуха.

Защо не можете да поставите бензин в дизелов двигател?
Причината, поради която не можете да поставите бензин в дизелов двигател, или обратното, е, че те имат различни свойства на изгаряне. Поставянето на гориво, предназначено за запалване чрез компресия, в двигател с искрово запалване води до прекъсване на запалването и неправилно изгаряне, а бензинът е твърде летлив за дизеловите двигатели.

Какво трябва да направите, ако заредите грешно гориво в колата си?
Ако случайно заредите грешно гориво в колата си, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да помолите професионалист да източи горивото. Стартирането на двигателя с грешно гориво в колата може сериозно да повреди двигателя, така че искате да се уверите, че целият дизел или бензин е премахнат, преди да го включите. По-добре е да накарате професионалист да го направи, защото може да се наложи да се сменят филтрите, за да е сигурно, че двигателят е напълно изчистен от неправилното гориво и нищо не е замърсено.

И докато говорим за гориво, знаете ли, че бензинът има изненадващо кратък срок на годност?

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *