Каква е историята зад Паметника на Съветската армия

32

Н а фона на демонтирането на части от Паметника на Съветската армия и обществените настроения и дискусии по темата – какво казва историята за един от най-обсъжданите монументи у нас?

Построен през 1954 г., Паметникът на Съветската армия вече 30 години привлича внимание към себе си. Съоръжението представлява над 40 метрова база с 8 метрова централна фигура и множество странични композиции, които изобразяват съветски войник с доста по-ниски от него български баща и майка с дете. През годините има два по-сериозни опита за демонтаж на паметника. Един в началото на 90-те години на миналия век, когато процедурата не стига до край, тъй като паметникът е държавна собственост и решението на Общинския съвет е анулирано. И втори – преди около две години, разказва NOVA.

Искрен Митев: Редно е най-високият паметник в София да бъде български

Първата копка на най-големия паметник в столицата и един от най-големите в страната е направена през 1952 г. Идеята е да символизира „признателността на българския народ към Съветската армия – освободителка”, надпис, който е изписан и върху самия паметник.

„През 1949 г. Вълко Червенков решава да изрази за пореден път голямата си любов към Съветския съюз и Сталин като издигне този паметник в сърцето на София”, разказа доц. Тодор Чобанов, историк, бивш зам.-кмет на София.

„Червената армия влиза в България не без причини. Искам да ви припомня нещо, защото смятам, че битката срещу паметника е битка срещу историята. В България на власт от 1941 г. е правителство, което ни направи съюзник на Хитлер. България е част от коалицията на германския нацист, която вся такъв ужас в Европа. След това за няколко дни става нещо като промяна на властта и се смята, че едва ли не България изведнъж се е демократизирала, нищо подобно”, обясни Александър Симов, бивш депутат от БСП.

Свиленски: Премиерът не знаеше, че днес събарят Паметника на Съветската армия

Монументът е посрещал гости и софиянци при влизане през „Орлов мост” – тогава крайна точка на града.

„Смятам, че този паметник е построен, за да ни напомня, че в България е имало фашизъм. Имало е профашистко правителство и е имало победоносна антифашистка съпротива, която успява да свали следовници на Хитлер у нас”, коментира още Симов.

По темата

Източник: vesti.bg