Кабинетът одобри да могат да разследват главния прокурор

1

М инистерският съвет отново одобри предложенията на Министерството на правосъдието за изменения в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с повишаването на ефективността на наказателното производство и регламентиращи ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници.

Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на правосъдието Крум Зарков. 

Отложиха гласуването на механизма за разследване на главния прокурор

„Законопроектът предвижда наказателен съдия от Върховния касационен съд (ВКС), от апелативен или окръжен съд, но с ранг на върховен съдия, да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има основание за това. Той ще бъде временно назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура и ще се определя на случаен принцип по списък, предварително одобрен от общото събрание на Наказателната колегия на ВКС, измежду хората, дали съгласието си за включване им в този списък“, разясни министър Зарков. 

Протест срещу Гешев в центъра на София

Той припомни, че този законопроект беше внесен в предишното Народно събрание и гласуван единствено на първо четене на 27 януари т.г., но поради прекратяването на мандата на законодателния орган процедурата не беше доведена докрай.

Източник: vesti.bg