Йотова: Страх ги е от президента

4

В новите текстове за Конституцията прозира страх от президента на собствената ни страна. Това мнение изрази пред БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова.

По думите ѝ депутатите не си дават сметка как може да бъде блокирана страната, ако се приеме новият списък с хора, които могат да бъдат избирани за служебни премиери:

„Дори от председателя на тази комисия (по конституционни въпроси – б.р.) чух, че те едва ли не очакват КС да отхвърли всички тези предложения и ще мислят нови текстове. Не съм убедена, че ако останат тези текстове, няма да бъде най-голямата услуга, която ще направят на президента“.

„Има такъв народ“ ще блокира приемането на конституционните промени в парламента

Конституцията трябваше да бъде променена заради съдебната реформа, тя днес обаче е под голямо условие, посочи Йотова.

„Съдебната реформа я чакаме от онази далечна 2015 г. с първия исторически компромис. Сега вероятно сме в навечерието на втори, но този път не знам Христо Иванов от какво ще си подаде оставката“, коментира тя.

Славов: Не изключено измененията в Конституцията да бъдат атакувани пред КС

Вицепрезидентът е твърдо против идеята хора с двойно гражданство да могат да бъдат избирани за депутати и посочи, че има страни, включително в ЕС, където българи се отказват от българското си гражданство, за да бъдат наети на работа:

„Дори не говорим за изборни длъжности – просто защото тези държави си ценят своята сигурност и защото искат хората, които работят на тези постове, да бъдат лоялни на една страна“.

Илияна Йотова не е изненадана от сблъсъците в парламента днес – по думите ѝ „такъв е характерът на сглобката“:

„Някои депутати днес получиха своите пет минути, но това едва ли би увеличило доверието. От НС очакваме закони, чрез които да се защитят и интегрират по някакъв начин нашите интереси и права като граждани. Очевидно това не се получава“.

Българският съд трябва да се произнесе по казуса с Паметника на Съветската армия, заяви вицепрезидентът:

„Има заповед на министъра на културата за спиране на демонтажа, но по някаква причина областната управа отказа да я изпълни. И аз се питам – след като 260 000 лв. ще струва демонтажът, дали да не се направи иск срещу областния управител и тя да ги заплати, защото в крайна сметка това са средства на данъкоплатците – ако изобщо се стигне до такава присъда“.

Според Йотова е трябвало да има допитване до софиянци за съдбата на паметника. Коментира още, че настоящата власт е власт на разединението – независимо дали става дума за София или на национално ниво.

„През 2023 г. получихме новогодишен подарък – образът на флекса, който разединява, който разчленява нашето минало и памет, който разчленява и настоящето ни“, допълни Йотова.

Източник: vesti.bg