Йотова: Купувачът на „Лукойл“ е договорен

15

„Според мен това е сюжет с продължение, чакаме следващите дни да изникне и името на евентуалния купувач, който очевидно е договорен“.

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, попитана дали има опасност за българските потребители от продажбата на активите на „Лукойл“.

Според нея е очевидно, че има опасност.

„Това не е новина, тъй като, както по традиция правителството ни съобщава, и тази новина беше съобщена от министър Асен Василев през „Файненшъл таймс“, посочи Йотова.

Добрев: ГЕРБ и ДПС внасяме законопроект дерогацията да отпадне

„Това, което ние искаме да знаем, е каква ще бъде съдбата на рафинерията, България ще има ли такава, ще бъдат ли запазени работните места. Ще осигурят ли работа за хората, как ще бъде запазена националната ни сигурност, как ще бъдат осигурени доставките и кой как ще гарантира цените на горивата“, заяви тя.

По думите ѝ с „целия този цирк, който се разиграваше последните два месеца – дерогация с един срок, с втори срок, ще има, ще няма, очевидно целта е била да се заблудят българските граждани, да се спести истината и да не се отговаря на неудобните въпроси“.

Икономистът Евгений Кънев очаква купувач на активите на „Лукойл” у нас да бъде азерската СОКАР.

„Очаквам, с голяма степен на вероятност, купувач да бъде СОКАР, доколкото Русия има участие в нея. Доколкото познавам руския подход към такъв тип операции, не очаквам да има някакви сътресения”, коментира Кънев пред NOVA.

Илияна Йотова: Не съм учудена, че „Лукойл“ обмисля продажба на бизнеса у нас

По думите му е нормално „Лукойл“ да разглежда подобна стратегия за разделяне с рафинерията, тъй като със забраната на вноса на нефт от Русия, руската половина от компанията става ненужна.

„Предстои да разберем какво ще се случи с бензиностанциите и складовите бази, чрез които „Лукойл“ упражняваше прекомерно пазарно влияние и монополна сила“, уточни Кънев.

Източник: vesti.bg