Йотова: За мен вотът на недоверие вече се е състоял

12

З а мен вотът на недоверие вече се е състоял. Да искаш оставката на министъра на вътрешните работи в ситуация, в която е поискан вот на недоверие по темата „сигурност“, и тази оставка да не е искана от опозицията, а от партията мандатоносител – това означава, че те самите признават, че има проблеми с управлението на сигурността в страната, т.е. опозицията е права. Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

Какво ще бъде формалното решение при гласуването, мисля, че е ясно за всички, добави Йотова.

Според нея оставката на вътрешния министър може да бъде поискана и за начина, по който той обясни своето неприсъствие във вечерта на протестите в София. Обяснението с киното е обяснение за наивници и не смятам, че е много редно по този начин да се заблуждават българските граждани, защото е обидно, коментира вицепрезидентът Йотова, според която също така е некоректно вината да бъде хвърлена върху редовите полицаи. 

По отношение на постигнатото съгласие за стъпките за отмяна на дерогацията, Илияна Йотова коментира, че като български гражданин иска в следващите месеци да не се увеличават цените и това да бъде гарантирано. Да има сигурност на доставките, а не да се извиняват с това, че някой танкер се е забавил, защото не го пускат. Може би на първо място – как си представят развитието на целия регион, в който функционира рафинерията, ще има ли уволнени хора, ще може ли да се запази пълният капацитет на рафинерията или той ще бъде намален – съответно съкратени работниците, заяви Йотова.

Направен ли е анализ, ще бъде ли гарантирано до последно всяко работно място в „Лукойл Нефтохим“, дали ще паднат доходите на хората, които работят там, дали ние като граждани ще можем да се ползваме с евтини горива и дали страната ни е помислила за това как финансово да оздрави и дружеството, и рафинерията, ако това се наложи, попита още Илияна Йотова.

На въпрос за оценка на кабинета „Денков-Габриел“, вицепрезидентът коментира, че дори не се замисля за оценка. За мен този кабинет е в морален фалит от самото начало. Те самите си казаха, че това е „сглобка“, на вас струва ли ви се нормално едно правителство да бъде наречено „сглобка“. Фалитът е тогава, когато пасивите са повече от активите, смятам, че от самото начало те са с повече пасиви, отколкото с активи, коментира Йотова.

Източник: vesti.bg