Йотова: България не може да изтегли Териториалните планове от ЕК

5

Т ериториалните планове, които са изпратени на Европейската комисия не могат да се изтеглят.

„Може да се водят разговори, но познавайки процедурите в европейските институции, това ще бъде изключително трудно“, каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова преди откриването на националната научна конференция „Отец Неофит Рилски – духовност, просвета, култура“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, по повод подготвяния вот на недоверие към правителството за политиката в сектор „Енергетика“.

„За съжаление, териториалните планове, които са изпратени на Европейската комисия не отговарят на Механизма за солидарен преход“, поясни Йотова.

Парламентът прие споразумението с енергетиците и миньорите

Тя пожела успех на правителството в преговорите, особено когато страната ни вече е потвърдила, че ще спази критериите, които се изискват. „Много трудно Европейската комисия се отказва от нещо, което вече самата държава членка е потвърдила веднъж, но надявам се все пак да бъдат предоговорени някои от условията“, каза Илияна Йотова. 

По думите ѝ териториалните планове, изпратени от България, не отговарят на Механизма за солидарен преход поне по три показателя. Първият е, че в плановете не се виждат заместващи мощности, за да се гарантира стабилността на електроенергията в България. Вторият е, че мощностите в плановете са обекти на енергийна сигурност не само в страната, а и за целия регион, в тази част на Европа. И третият е социалният пакет, а именно как от 27 хиляди работни места се гарантират само 4 хиляди, и какво става с останалите хора. „Как ще направим така че хората да не излязат веднъж завинаги от Старозагорско, Пернишко и Кюстендилско“, добави Йотова.

Илияна Йотова каза още, че дискусия около вот на недоверие винаги е полезна, защото много факти, които се решават, за съжаление, задкулисно, могат да видят бял свят. Според нея решението на правителството по темата не е било леко, но е направено по невъзможен начин, със скриване от хората на факти и на самите планове. 

Попитана дали втора атомна централа би осигурила енергийна стабилност и „би ли решила социалния удар от плановете“, Йотова отговори: „Докато е това правителство, едва ли ще можем да доживеем втора атомна централа. Още повече, аз така и не разбрах какво се случи с обещанието да бъдат продадени реакторите за АЕЦ „Белене““.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *