Йога за лице: Как стана толкова популярна и забавя ли наистина стареенето?

0

TikTok изобилства от техники, които уж ще ни помогнат да изглеждаме млади, което изглежда малко странно, като се има предвид, че най-голямата част от потребителите му са под 25 години. Независимо от това, той е пълен със съвети за 20-стъпкови процедури за грижа за кожата и сламки „против стареене“ (да, правилно прочетохте). А най-новата тенденция? Йога за лице.

Какво е йога за лице?

Идеята за йога на лицето се появява от известно време – подобно на много други тенденции за борба със стареенето, тя се рециклира на всеки няколко години в най-популярната платформа. Този път това е TikTok, където видеоклиповете с йога на лицето са събрали над 2 милиарда гледания. Но какво изобщо представлява йогата за лице?

„Лицевата йога е описание на упражненията, които се правят за тонизиране и разтягане на лицевите мускули“, казва пред Vogue д-р Ейми Б. Люис, дерматолог и сертифициран инструктор по йога. Обикновено тя включва разтриване, разтягане или дърпане на различни области на лицето, често с цел да се насочи към специфични лицеви мускули.

8 съвета за съвършено лице дори и след изтощителна седмица

Ако си мислите, че това звучи малко като масаж, не грешите. „Лицевата йога всъщност има повече паралели с масажа и акупунктурата. Това е по-скоро масажиране на лицето, отколкото правене на йога“, обяснява изследователката на човешкото движение Неха Готе, говорейки пред Northeastern Global News.

Всъщност работи ли?

Привържениците на йога за лице твърдят, че тя е изпълнена с резултати против стареене, като се започне от придаване на младежки блясък и предотвратяване на бръчките и се стигне до повдигане и оформяне на лицето и шията. Проучване от 2018 г., проведено от екип изследователи от Северозападния университет, си поставя за цел да установи дали някое от тези твърдения е вярно.

Екипът е набрал 27 участници на възраст между 40 и 65 години, които да правят упражнения за лице по 30 минути всеки ден в продължение на осем седмици. След изтичането на осемте седмици участниците трябвало да правят упражненията всеки ден в продължение на още 12 седмици.

Според резултатите от проучването в края на 20-те седмици участниците изглеждали с близо три години по-млади. Авторите заключават, че упражненията за лице „изглежда са подобрили пълнотата на средната и долната част на лицето“.

Ключовата дума там е „изглежда“. Макар и интересни, резултатите не могат да бъдат обобщени; не е имало контролна група, броят на участниците е бил малък и се е състоял изключително от жени на средна възраст, а 11 от тях са отпаднали преди края на изследването. Не е имало и проследяване, за да се види дали някой от участниците е спрял режима след края на проучването и ако е така, дали са останали някакви ползи.

5 съвета за здраве и красота: Как да запазим младостта по-дълго

С други думи, има малко солидни научни доказателства в подкрепа на твърденията в социалните медии за драстични ефекти срещу стареенето. Не само това, но и изглежда, че е малко болезнено да се ровиш в лицето си по 30 минути всеки ден в продължение на месеци – вероятно затова тези 11 души са се отказали от проучването.

„Освен ако някой не е силно мотивиран, трудно е да се поддържат тези упражнения за лице за дълъг период от време и да се постигнат тези резултати“, казва д-р Шилпи Кхетарпал, дерматолог, пред Кливландската клиника.

Това обаче не означава, че йогата за лице е направо безполезна – просто не е задължително да заличи фините ви линии, сякаш никога не са съществували. По принцип това е модерно име за масаж, който, както знаем, има някои предимства.

Масажът може да помогне за освобождаване на мускулното напрежение и да стимулира притока на кръв към зоната, което може да обясни „сиянието“, което някои хора виждат при йога за лице. „Всеки път, когато вкарате приток на кръв в дадена област, това раздвижва капилярите (кръвоносните съдове), което може да насърчи отпускането на мускулите и раздвижването на течностите“, обяснява масажистката Вики Боднер пред Кливландската клиника. 

„Практикуването на самомасаж на лицето може да ви помогне да се освободите от нежеланите течности.“

В обобщение: ако усещането е приятно и ви помага да се отпуснете, йогата за лице може да е за вас. Ако не можете да се занимавате с нея, но се притеснявате, че в противен случай ще се превърнете в торба с бръчки, бъдете сигурни – не пропускате нищо.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *