Италия отпуска 2,15 млрд. евро помощ за пострадалите при наводненията

0

И талианското правителство прие постановление с първи мерки за подпомагане на хората и бизнесите в засегнатите от катастрофалните наводнения райони в Североизточна Италия, предадоха италианските медии АНСА, РАИ Нюз, Ти Джи ком 24 и Скай ти джи 24. Помощите са на обща стойност над 2 милиарда евро.

Съгласно постановлението се удължава бедственото положение. Преустановяват се до 31 август плащанията на данъци, ипотечни заеми и осигуровки.

Ново влошаване на времето в Италия заради нов циклон, идващ от Тунис

Правителството ще отпусне до 580 милиона евро за изплащане в продължение на 90 дни на помощи на служителите на засегнати от бедствието бизнеси в района, които ще бъдат в технически отпуск. За самонаетите се предвиждат еднократни суми, които могат да достигна до 3000 евро, като за това ще бъдат отделени 300 милиона евро. За селскостопанските бизнеси са предвидени 100 милиона евро за покриване на щетите от бедствието. 20 милиона евро ще бъдат отпуснати за учебните заведения и учебните занятия в региона. 700 милиона евро ще бъдат отпуснати за компаниите, които са износителки на продукция от съществено важно значение. 

Българин е блокиран във водния ад в Италия

Италианският премиер Джорджа Мелони съобщи, че това са само първи стъпки. Ще последват и още мерки за възстановяване на засегнатите райони, след като бъде направена оценка на щетите.

Стана ясно и, че на 25 май председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще посети засегнатите от наводненията райони в Италия, посочва Скай Ти Джи 24.

Източник: vesti.bg