"Истории от Олимпийските игри" – брой 5 (ВИДЕО)

Двукратният олимпийски шампион Петър Киров печели втората си титла в Мюнхен през 1972 година без да даде и точка на съперниците си. Борецът е феномен в българския спорт, защото започва да тренира едва на 21 години и успява два пъти да стигне до олимпийския връх. Представяме го в епизод 5 на поредицата “Истории от Олимпийските игри”.

И още в предаването:

Плувецът Марк Шпиц е героят на Мюнхен`72, когато триумфира с невероятните 7 титли в едно издание на олимпийски игри.

Една крехка атлетка, която създава цяла епоха в спринта – Алисън Филикс. В период от 17 години тя печели 11 олимпийски медала, 7 от които златни.

Най-титулуваният гребец в олимпийската история е британецът сър Стивън Редгрейв, който има злато във всяко от петте си участия на олимпийски игри. Дебютът му е в Лос Анджелис през 1984 година, а финалът на удивителната му кариера е в Сидни през 2000.

Стокхолм – най-северният град, приемал някога летни олимпийски игри. В предаването разказваме за игрите на V Олимпиада през 1912 година и кой е атлетът, завършил маратона за рекордните 54 години, 8 месеца, 6 дни, 5 часа, 32 минути, 20 секунди и 3 десети.

Не пропускайте и епизод 6 от олимпийската поредица на БНТ “Истории от Олимпийските игри” на 1 декември от 15:30 ч. по БНТ 1 и от 19:00 ч. по БНТ 3!

Последвайте нашия канал „Спорт по БНТ“ във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Източник: bntnews.bg