Истината за изтеклите секретни документи от САЩ

34

Д есетки класифицирани американски документи изтекоха и сега се разпространяват в интернет. Снимки на част от секретната документация се появиха в приложението за дискусии Дискорд още през февруари.

Допълнени с графики и десетки военни акроними, документите, някои от които са обозначени като „строго секретни”, показват подробна картина на войната в Украйна и също така дават информация за Китай и съюзниците на САЩ.

Би Би Си посочва, че представители на Пентагона са заявили, че документите са истински.

Нож в гърба на САЩ? Египет тайно планирал да изпрати около 40 000 ракети на Русия

В документите са изброени много подробно танковете, бронираните превозни средства и артилерийските оръдия, предоставени от западните съюзници на Украйна.

Има и карта с времева линия, която оценява климатичните условия и състоянието на чернозема в източна Украйна с напредването на пролетта.

Документ от началото на февруари, прегледан от „Уошингтън поуст”, изразява опасения относно шансовете на Украйна за успех в предстоящото контранастъпление, като посочва, че проблемите с мобилизирането и поддържането на достатъчно голяма военна сила могат да доведат до „скромни териториални придобивки”.

Посочени са и основните трудности, пред които е изправена украинската армия. Сред тях е поддържането на жизненоважната противовъздушна отбрана, за която в края на февруари е отправено предупреждение, че може да остане без основните ракети за ПВО комплексите С-300.

Сеул: Значителна част от изтеклите документи на САЩ са фалшифицирани

В документите има и информация за жертвите и ранените от двете страни от началото на конфликта. Според изтеклите данни Русия е загубила 223 000 войници, а Украйна – 131 000.

Освен това в изтеклите секретни документи се посочва, че Египет е планирал да продава ракети на Русия, което би било нарушение на западните санкции. Южна Корея пък е обсъждала доставки на боеприпаси за Украйна.

След теча от САЩ, променя ли Украйна военните си планове

Също така се споменава, че Китай е провел тест на хиперзвукова ракета на 25 февруари. Тя е летяла 12 минути, изминавайки 2100 км.

Днес от британското военно разузнаване коментираха, че очевидно изтеклата класифицирана информация от САЩ се характеризира със „сериозно ниво на неточност”.

„Читателите трябва да внимават с доверяването на твърдения, които потенциално разпространяват дезинформация”, допълват от Министерството на отбраната на Обединеното кралство.

Все пак трябва да се има предвид, че изтеклите документи обхващат ограничен период от февруари до март и представляват само малка част от целия обем от данни. Това, че нещо е било планирано или обсъждано, не означава, че е било осъществено.

„Твърде много хора имат достъп до силно чувствителна информация”, коментира високопоставен американски служител пред Си Ен Ен, отбелязвайки, че хиляди хора вероятно са видели тези документи, преди да попаднат в интернет.

In response to the leak of alleged classified US information: pic.twitter.com/WWFLOhbeeU

— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) April 11, 2023

Източник: vesti.bg