Истината за ада в Бахмут: Недостиг на всичко

0

В Украйна се питат дали отбраната на Бахмут не се е превърнала в проява на безсмислена гордост, просто символ на украинската непобедимост? Дали армията не гради легенда и дали това си струва пожертваните човешки животи. Сигурно е, че символиката на битката, продължаваща вече 9 месеца, е огромна. Подобно на обсадата на стоманодобивния завод „Азовстал” в Мариупол миналата година, отбраната на Бахмут е в основата на съпротивата на Украйна, коментира украинската журналистка и бивш пехотинец Лера Бурлакова за базирания във Вашингтон Център за анализ на европейските политики.

Също така е сигурно, че руснаците са напреднали с 25 км на огромна цена, като са дали 20 000-30 000 жертви.

Украинските служители не обясняват стратегията. Но тяхната позиция е последователна: Бахмут трябва да бъде защитен и задържан.

Украйна отрече твърденията на Пригожин: Бахмут не е превзет

Всеки украински военнослужещ, когато го попитат за първи път, ще каже за протокола: „ще се борим за всяко късче от нашата земя, докрай”.

Бахмут се е превърнал в символ на украинската несломимост, но по-внимателен поглед показва малко по-различна картина.

„Трябва да помисля как да обясня това”, казва украински офицер с по-висок ранг: „Иначе моят началник ще ми откъсне главата”.

Готови за дълга война: Русия и Украйна набират нови войници

„Символите, легендите и крепостите са за цивилните”, посочва боецът Мария Искровска – Искра: „За военните Бахмут е много труден участък от фронта, където врагът е концентрирал голямо количество личен състав и техника. Не става въпрос за сакралност, а за границата между руснаците и нормалния ни граждански живот. Това е един от градовете, като Северодонецк или Рубижне по-рано, който пречи на ордата да влезе в света на лавандулово лате и децата, играещи в парковете. Защото руснаците няма да спрат”.

„Сегашната критична ситуация в Бахмут е причинена от недостиг на всичко. Понякога това са недостатъчни разузнавателни данни, понякога е недостатъчна на комуникация, често е недостиг на боеприпаси”, допълва Искра.

Мили: Там е касапница за руските войници

„По новините казват, че руснаците изпитват глад и недостиг на амуниции. Техният „недостиг” стреля толкова всеки ден, колкото ние в най-добрите си дни. Нашето положение е много по-лошо”, добавя Слайко.

„Това е общоприето мнение или по-точно факт”, заявява офицерът от 93-та бригада Ирина Рибакова и добавя: „затова загубихме Соледар, затова ни изтласкват и от Бахмут”.

Александър Проскурин, украински офицер споделя друг пример.

„Ще ви покажа другата страна на защитата на Бахмут”, посочва той и разказва за руски танк Т-90М, унищожен в района на квартал „Забахмутка”, който струва минимум 2,5 милиона долара.

В същото време изглежда Украйна не използва западни оръжия за отбраната на града. Няма данни за това, нито снимки на такива в района. Вероятната причина е, че украинската армия пази вносното, по-скъпо и по-модерно въоръжение за предстоящо контранастъпление срещу руските войски.

Източник: vesti.bg