Испания няма да участва в коалицията за охрана на корабоплаването в Червено море

5

И спания няма да участва в обявената от САЩ международна коалиция за охрана на корабоплаването в Червено море, предаде Франс прес.

САЩ обявиха, че създават такава коалиция на фона на атаките срещу кораби в Червено море, извършвани от йеменските бунтовници хуси.

Иран отрече обвиненията на САЩ, че е замесен в нападенията на хусите срещу кораби

Едновременно с това Мадрид уточни, че не е против идеята за нова европейска мисия, в която да участват други европейски страни и която да има за цел охраната на корабоплаването в Червено море.

В отговор на запитване на АФП говорител на испанското министерство на отбраната поясни, че Испания не планира да участва в тази евентуална нова мисия на ЕС.

Иран заплаши да затвори Средиземно море заради войната в Газа

Испанското министерство заяви, че Испания е против разширяването на периметъра на действие на европейската военноморска операция „Аталанта“, чиято цел е борба с пиратството в Индийския океан.

Испанското ведомство припомня, че понастоящем в мисията „Аталанта“ участва само Испания с фрегатата си „Виктория“ и че скорошното активизиране на пиратството в Индийския океан „изисква максимално ангажиране“ с тази операция.

„Естеството и целите на мисията „Аталанта“ нямат нищо общо с целите, които се преследват в Червено море“, изтъква испанското министерство на отбраната.

Хусите заплашиха САЩ с военен отговор, ако предприемат действия срещу тях

Според вчерашни публикации в испанската преса отказът на Мадрид да се включи в обявената от САЩ коалиция се дължи най-вероятно на вътрешнополитически съображения.

Испанският премиер социалист Педро Санчес трябва да се съобразява с позицията на крайнолевите си коалиционни партньори от „Сумар“, които са враждебно настроени към външната политика на Съединените щати, отбелязва АФП.

Източник: vesti.bg