Ислямистът, убил турист в Париж, се заклел във вярност към „Ислямска държава“

1

П реди нападението радикалният ислямист, който в събота вечерта уби млад турист с германско и филипинско гражданство и рани още двама души близо до Айфеловата кула в Париж, е дал клетва за вярност към групировката „Ислямска държава“ (ИД).

Това е заснето във видео, съобщи ръководителят на френската прокуратура за борба с тероризма, цитиран от Франс прес.

Радикален ислямист нападна хора в центъра на Париж, има жертва и ранени

Говорейки на арабски във видеото, 26-годишният Арман Ражабпур-Мияндоаб, французин от ирански произход, заявява „подкрепата си за джихадистите, действащи в различни зони“, каза на пресконференция прокурорът Жан-Франсоа Рикар.

„Този видеоклип е публикуван в неговия акаунт в X, открит в началото на октомври и съдържащ „множество публикации за „Хамас“, Газа и Палестина като цяло“, допълни Рикар.

Майката на ислямиста е изразила в края на октомври пред властите безпокойство от поведението на сина си, каза също прокурорът. Тя казала, че се притеснява за сина си, който се „затваря в себе си“.

Арман бил регистриран като радикализиран ислямист, след като е бил осъден на пет години затвор за престъпен заговор за подготвяне на терористичен акт – заради планирането на акт на насилие в бизнес района „Дефанс“ в западната част на Париж.

Източник: vesti.bg